Одржана трибина „Геополитички и демографски аспекти актуелне мигрантске кризе“ аутора професора доктора Љубише Деспотовића

31/01/2017

У Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада 31. јануара, одржана је трибина „Геополитички и демографски аспекти актуелне мигрантске кризе“ . Аутор и предавач био је проф. др Љубиша Деспотовић.

– Покушаћу да вас примерима и аргументацијом којом  располажем уверим у чињеницу да све ово што смо до сада гледали као Европљани, а вечерас ће цела прича бити постављена из угла европског  човека, ипак није малих размера – рекао је професор Деспотовић на самом почетку предавања.

Током трибине основни акценат био је  фокусиран  на корене и узроке настанка мигрантске кризе, њене креаторе и генераторе као и могуће последице у случају њене даље радикализације.

Да бисмо боље разумели тему мигрантске кризе у геополитичким и мигрантским аспектима, према речима проф. Деспотовића, морамо кренути од момента када ова прича почиње, од  првих година након капитулације Немачке, од 1945. године па надаље и стварања ЕУ као једног геополитичког концепта замишљеног  тако да  гарантује слободан проток  људи, капитала, робе и услуга, што ЕУ заиста и јесте, а то најбоље показује актуелна мигрантска криза и проблем са мигрантима са којим се становници Европских земаља свакодневно сусрећу.

„Европа има озбиљан проблем да одржи функционалност својих држава и свог друштва и свесна је да једну количину миграната мора да прими  како би успоставила било какав баланс функционалности својих економија. Наравно, питање је колики је тај број миграната који може примити и пре свега контролисати, а да права осталог дела  становништва не буду угрожена и приватност сачувана.“- истакао је проф. др Љубиша Деспотовић.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања