Održana tribina „Gaza u plamenu“

24/05/2018

Tribina “Gaza u plamenu” održana je u četvrtak 24. maja  u Klubu “Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač bio je Nemanja Starović, istoričar.

Starović je predavanje započeo podsećanjem da je 14. maja 2018. godine u Jerusalimu održana svečanost povodom otvaranja američke ambasade, kojoj je, između ostalih, prisustvovala i kćerka Donalda Trampa, Ivanka Tramp, čime je u delo sprovedena odluka američkog predsednika iz decembra prošle godine o priznanju Jerusalima za glavni grad Izraela.

U isto vreme, 70-ak kilometara južnije, u Pojasu Gaze izbili su masovni protesti, u kojima je učestvovalo više desetina hiljada Palestinaca. Ne dozvoljavajući demonstrantima da se približe graničnoj ogradi, izraelske snage bezbednosti primenile su silu, što je rezultiralo sa preko 60 poginulih i 2.700 ranjenih na palestinskoj strani.

Istog dana, nastavio je dalje Starović, oni su preko zvaničnih medija saopštili da je ceremoniji u Jerusalimu prisustvovalo dvadesetak diplomatsko – konzularnih predstavništava država koje tim prisustvom daju neku vrstu podrške potezu američke administracije.

Zanimljivo je da je na tom spisku bila i Republika Srbija. Dan kasnije, iz našeg Ministarstva poslova stigao je demant. Nasuprot našim predstavnicima, iz ambasade BiH, kojih nije bilo na spisku, objavljeno je da su prisustvovali ceremoniji. To je izazvalo političku buru u Sarajevu, jer ambasadora u Jerusalimu imenovala je Republika Srpska.

Ceremonija je 70 km južnije, u Gazi, izazvala pravu erupciju besa. Sve to, praktično, predstavlja završni čin jednog procesa koji je počeo 30. marta kada je najavljivan veliki marš povratka u trajanju od 45 dana, kako bi se išlo u susret 15. maju, a s ciljem da Palestinci obeleže 70 godina od proglašenja države Izrael.

 

U isto vreme tada je proterano oko 750 hiljada Palestinaca iz njihovih domova. Danas tih 750.000 ljudi, zajedno sa svojim novorođenim potomcima, čine oko pet miliona palestinskih izbeglica čiji status još uvek nije u potpunosti rešen. Oni žive na području Gaze, Zapadne obale ili u susednoj Siriji, Libanu, Jordanu ili Egiptu.

Uz podsećanje na eskalaciju međusobnih sukoba u kojima je samo u jednom danu poginulo više od 60 ljudi , a ranjeno 2.700, Starović se zapitao da li je ovo ozbiljna ali, ipak, kratkotrajna kriza ili je uvod u još veću eskalaciju sukoba na području Gaze?

– Velika tema poslednjih sedmica, ne samo na Bliskom istoku, nego i na globalnom planu, jeste odluka SAD da se povuku iz nuklearnog sporazuma sa Iranom. Činjenica je da je to dovelo do usijanja u odnosima između Izraela i Irana koji se prelamaju u nizu tačaka – zaključio je Starović na kraju tribine .

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja