Одржана трибина „Газа у пламену“

24/05/2018

Трибина “Газа у пламену” одржана je у четвртак 24. маја  у Клубу “Трибина младих” Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је Немања Старовић, историчар.

Старовић је предавање започео подсећањем да је 14. маја 2018. године у Јерусалиму одржана свечаност поводом отварања америчке амбасаде, којој је, између осталих, присуствовала и кћерка Доналда Трампа, Иванка Трамп, чиме је у дело спроведена одлука америчког председника из децембра прошле године о признању Јерусалима за главни град Израела.

У исто време, 70-ак километaра јужније, у Појасу Газе избили су масовни протести, у којима је учествовало више десетина хиљада Палестинаца. Не дозвољавајући демонстрантима да се приближе граничној огради, израелске снаге безбедности примениле су силу, што је резултирало са преко 60 погинулих и 2.700 рањених на палестинској страни.

Истог дана, наставио је даље Старовић, они су преко званичних медија саопштили да је церемонији у Јерусалиму присуствовало двадесетак дипломатско – конзуларних представништава држава које тим присуством дају неку врсту подршке потезу америчке администрације.

Занимљиво је да је на том списку била и Република Србија. Дан касније, из нашег Министарства послова стигао је демант. Насупрот нашим представницима, из амбасаде БиХ, којих није било на списку, објављено је да су присуствовали церемонији. То је изазвало политичку буру у Сарајеву, јер амбасадора у Јерусалиму именовала је Република Српска.

Церемонија је 70 км јужније, у Гази, изазвала праву ерупцију беса. Све то, практично, представља завршни чин једног процеса који је почео 30. марта када је најављиван велики марш повратка у трајању од 45 дана, како би се ишло у сусрет 15. мају, а с циљем да Палестинци обележе 70 година од проглашења државе Израел.

 

У исто време тада је протерано око 750 хиљада Палестинаца из њихових домова. Данас тих 750.000 људи, заједно са својим новорођеним потомцима, чине око пет милиона палестинских избеглица чији статус још увек није у потпуности решен. Они живе на подручју Газе, Западне обале или у суседној Сирији, Либану, Јордану или Египту.

Уз подсећање на ескалацију међусобних сукоба у којима је само у једном дану погинуло више од 60 људи , а рањено 2.700, Старовић се запитао да ли је ово озбиљна али, ипак, краткотрајна криза или је увод у још већу ескалацију сукоба на подручју Газе?

– Велика тема последњих седмица, не само на Блиском истоку, него и на глобалном плану, јесте одлука САД да се повуку из нуклеарног споразума са Ираном. Чињеница је да је то довело до усијања у односима између Израела и Ирана који се преламају у низу тачака – закључио је Старовић на крају трибине .

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања