Одржана трибина „Французи о Београду на прелазу из 19. у 20. век“

16/07/2018

Tрибина „Сусрет са Београдом: Французи о Београду на прелазу из 19. у 20. век , одржана је у понедељак 16. јула у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач била је др Александра Колаковић.

Стереотипна представа о Србији и Србима у 19. веку, рекла је Колаковић на почетку предавања, настала је под снажним утицајем романтизма, a кроз француску књижевност продрла је и у француско друштво. То је био стереотип о Србији као источној и егзотичној земљи.

 -Дугогодишња владавина Турака оставила је неизбрисиве трагове у култури, архитектури и менталитету Срба, што је још више појачавало утисак да је Србија земља егзотике, мистике и обичаја који су ближи источним друштвима, него савременим друштвима Западне Европе – објаснила је ауторка.

Крајем 19. века, Београд и Београђане француској јавности представио је Албер Мале (Albert Malet), историчар и дипломата у специјалној мисији на српском двору, а званично професор српског краља Александра Обреновића.

Мале је био једини француски интелектуалац који је у континуитету провео две године у Србији и из дана у дан се сусретао са људима и обичајима о којима је бележио своје импресије.

У то време, Србију је посетио и географ Пол Лабе (Paul Labbé), у служби организације „La Société normande de géographie, чији је био генерални секретар. После боравка у Београду и Србији, Лабе је у Француској одржао низ предавања о  нашој земљи.

Почетком 20. века, визуелно представљање Балкана и Срба омогућиле су и фотографске кампање које је под покровитељством француског банкара и мецене Албера Кана (Albert Kahn),у оквиру пројекта „Архив планете“, спровео географ Жан Бруне (Jean Brunhes).

Путници, чак и они високообразовани, долазили су у то време  у Београд и Србију носећи са собом одређена сазнања на основу ставова о две неједнаке цивилизације на европском континенту и „инфериорној Источној Европи“ које је формулисао Жозеф де Метр још 1819. године.

Обазривост и преовлађујуће уверење у европској јавности крајем 19. и почетком 20. века о Србији, као земљи која припада Oријенту, биле су видљиве и у ставовима француских дипломата.

У наставку трибине, Колаковић је скренула пажњу на чињеницу да су текстови француских интелектуалаца са описима Београда доприносили упознавању Француза са Србијом и Србима.

-У Француској се слика о Србима постепено мењала. Утисци о Београду и његовим становницима, а посебно о промени и модернизацији града, које су оставили Французи, гости српске престонице, стварали су нове погледе на Србију у француској јавности и уткани су у савезништво и пријатељство два народа- закључила је ауторка трибине.

https://youtu.be/IgC034fP3Zw

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања