Одржана трибина „Фирер принцип као облик личне власти“

30/01/2020

Трибина „Фирер принцип као облик личне власти“ одржана је у четвртак 30. јануара у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је Лазар Слепчев, политички аналитичар и филозоф.

Хитлеров облик власти, сматра аутор трибине, није се случајно појавио баш код Немаца. Познато је да је формирање немачке нације текло прилично дуго те да се период од два и по века, почевши од 1750. године, догодило почетно формирањем и утемељењем немачког народа као посебне етничке националне целине. Затим је још неколико векова трајало освајање околних територија и припајање немачком политичко-културолошком кругу.

Прво од три германска царства почело је 1800. године крунисањем Карла Великог и трајало је до 1806. године. Друго је настало 1871. када је под вођством „гвозденог канцелара“ Бизмарка створена модерна Немачка, устројена на принципима добро бирократски организоване државе и заокруживањем националног и државотворног идентитета. Трајало је до 1918. године. Треће германско царство или Трећи рајх био је неуспели покушај фашистичког режима да успостави доминацију у Европи и шире у свету.

Почетком 20. века Немачка је била друга економска сила света, али ју је Први светски рат довео у позицију великог губитника, јер је била прилично девастирана. Версајским уговором створена је Вајмарска Немачка, по моделу сила победница у Великом рату.

Вајмарска република трајала је до 1933. године, али је са собом носила огромне трауме због губитка Великог рата. Фрустрирали су је и намети сила победница и ту се створила клица потребе за харизматичним вођом који ће ту посусталу нацију подићи из пепела и вратити јој стару славу. Већ двадесетих година био је први покушај да се Хитлер као део нижег средњег сталежа произведе у великог вођу, али је он после првих немира провео одређени број година у затвору.

По изласку на слободу, његова муњевита политичка каријера почела је са ореолом мученика, а на том политичком путу подржали су га и представници крупног капитала. Тада, у тој немачкој Национално-социјалистичкој радничкој партији почиње стварање култа вође. Хитлер 1. августа 1934. Године, поред канцеларских, преузима и надлежности председника Хинденбурга и себи додељује титулу вође и канцелара Рајха.

Као облик личне власти, фирер принцип карактерише вертикална организација партије, несистематичност на релацији вођа – партија, вођа – држава, где је самовоља вође била врховни закон у Немачкој тога доба. Као канцелар, Хитлер је последњу седницу владе одржао 1938. године још пре уласка у ратне походе. Од тада његова власт препознавала је само уредбе без права на критичко мишљење и опонирање.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања