Održana tribina „Džingis-kan, najveći osvajač srednjovekovnog sveta“

11/06/2019

Tribina „Džingis-kan, najveći osvajač srednjovekovnog sveta“, održana je u utorak 11. juna u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač bio je docent dr Boris Stojkovski.

Džingis-kan je fascinantna istorijska ličnost koja stolećima iznova i iznova oduševljava, ali i provocira brojne zaljubljenike u istoriju. Jedan je od najvećih vojskovođa i osvajača u istoriji čovečanstva.

Rođen je nedaleko od Ulanbatora 1162. godine i nadenuto mu je ime Temudžin („kovač“). Rodio se navodno sa ugruškom krvi u ruci, što se smatralo znakom da će biti veliki osvajač.

Godine 1186. vrhovni šaman Mongola proglašava Temudžina za kana i kaže da je na njegovoj strani Tengri („večno plavo nebo“ i vrhovno božanstvo religije kojoj su pripadali Temudžin i veliki broj Mongola). Ubrzo je došao u sukob sa svojim „andom“ koji se zvao Džamuha i bio je jedan od protivničkih poglavica. Nema istorijskih podataka šta se sa Temudžinom dešavalo u narednih desetak godina, do 1197.

Te godine on se upleo u sukob protiv jedne tibetanske dinastije. Osvajanja, pogotovo Kine, dovela su Mongole i Džingis-kana u dodir sa Kinom, jednom od najnaprednijih i najznačajnijih civilizacija. Pokoravajući Kineze i glavni grad, današnji Peking, Mongoli su preuzeli dosta tekovina te civilizacije.

Godine 1206. nastalo je ime Džingis-kan i ono postaje simbol najvećeg osvajača u istoriji. Njegova država, jedna od najvećih u istoriji sveta, prostirala se preko ogromnih prostora azijskog kontinenta. Mongoli su pod njim postali vodeća vojna sila, a pod njegovu vlast došao je i znatan deo Kine. Džingis-kan je stvorio državu koja je povezivala nomadska, stepska konjanička plemena Mongolije sa tekovinama islamske i posebno velike kineske civilizacije.

Kada je završeno to ogromno osvajanje, kada su se ugledne mongolske vojskovođe borile i sa Rusima, kada je osvojio pola sveta i kada je opsedan grad Jinčuan, Džikis-kana je 1227. godine zatekla smrt. Smatra se da je imao preko 60 godina, što je za srednji vek bila izrazito duboka starost.

Razlozi smrti su nepoznati, a jedna od najrasprostranjenijih teza je da je umro pogođen otrovnom strelom. Druga zanimljivost je legenda da se ne zna gde je zakopan, te da su svi svedoci njegove sahrane pogubljeni kako bi počivalište Džingis-kana zauvek ostalo – misterija.

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja