Одржана трибина „Друштвена мисао Лазе Костића“ аутора доктора Саше Марковића

17/01/2017

Доктор Саша Марковић одржао је трибину  ”Друштвена мисао Лазе Костића“ у понедељак 16. јануара на „Трибини младих“.

Доктор Марковић представио је политички рад  Лазе Костића током друге половине 19. и прве половине 20. века, базирајући се на његовом ангажовању у оквиру Уједињене омладине српске. Представио је појам идеје националног романтизма код Срба као еха европског романтизма. Лаза Костић се залагао за национално учење и ослобођење док је социјално учење сматрао другостепеним.

Костић је у политичком ангажовању, као и у свом књижевном стваралаштву, био склон авантуризму духа и брзом деловању, а не панонској мирноћи, што такође истиче и Исидора Секулић издвајајући га тако из стереотипне гомиле интелектуалне елите.

Марковић истиче како је Лази замерано индивидуално делање или тежње са фокусом на личној енергији а не на заједничким националним интенцијама на које је и сам константно указивао.Као полиглота и добар познавалац политике, присуствује и Берлинском конгресу.

Последње деценије свог живота Лаза Костић прелази на садржајнији израз који почива на реалним ситуацијама, а не на сновима и уобразиљама. Чист пример за то јесте његова „Књига о Змају”. 1910. умире окренут конзервативној политици и цркви, оставши јединствени представник српске националне идеје.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања