Održana tribina„Dobrovoljački odred Vojvode Vuka“

01/10/2019

Tribina „Dobrovoljački odred Vojvode Vuka“ održana je u utorak 1. oktobra u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač bio je dr Milan Micić, istoričar.

Dobrovoljački odred majora, odnosno potpukovnika Vojina Popovića – Vojvode Vuka, bio je uz Gvozdeni puk najelitnija jedinica srpske vojske u Prvom svetskomratu. To je jedinica o kojoj se danas ne zna mnogo, o njoj ne postoji mit kao o Gvozdenom puku Moravske divizije.

Povod za ovo predavanje je činjenica da je 30. septembar proglašen Danom srpskog ratnog dobrovoljca. Na taj dan 1916. godine Dobrovoljački odred majora Vojina Popovića konačno je oslobodio Kajmakčalan – rekao je autor u uvodnom delu predavanja.

Jedinica koja je prva zakoračila na tlo oslobođene otadžbine bila je Dobrovoljački odred u kojem su skoro 85  procenata dobrovoljačkog sastava činili Srbi preko Save, Drine i Dunava, iz Banata, Bačke,Baranje, Srema, Slavonije, Like, Banije, Korduna, Dalmacije, BiH i Boke kotorske.Njihovi komandanti bili su regularni oficiri srpske vojske, bili su „crnorukci“.

Ova jedinica delovala je formalno od 27. septembra 1915. do  21. decembra 1916.godine. Kada je 1914. godine počeo Veliki rat, regularna srpska vojska imala je mobilizaciju i puno ljudi se javilo u dobrovoljce. Svi dobrovoljački, odnosno četnički odredi u 1914. godini bili su pod kontrolom Organizacije „Ujedinjenje ili smrt“.

Oni su bili deo srpske vojske i ministar vojni Dušan Stefanović izdao je uput o njihovom delovanju. Po tom uputu, oni su trebali da, kada neprijatelj nadire, predstavljaju zaštitnicu srpske vojske, da štite njihovu odstupnicu, ali i da se ubacuju  iza njihovih redova, presecaju neprijatelju komunikacije, napadaju s boka…

Godine 1914. imali smo oko 8.000 dobrovoljaca, četiri četnička odreda. Ovi odredi su bili na najtežim zadacima.Četnički odred je oslobodio te godine Beograd od austrougarske vojske. Prve srpske jedinice bili su četnici VojislavaPopovića. Odred je pretrpeo ogromne gubitke u tim borbama, izgubivši skoro 70 odsto boračkog sastava.

Tokom ratnih operacija 1915. godine Dobrovoljački odred bio je neprekidno pod borbom i branio je prilikom povlačenja preko Albanije odstupnicu Drugoj srpskoj armiji.Posle oporavka na Krfu, ovo je bila prva srpska jedinica koja je izašla na liniju Solunskog fronta.

Kada su Bugari 17. avgusta 1916. godine krenuli u iznenadan napad na Solunskom frontu, došlo je do talasanja u savezničkim redovima, a Dobrovoljački odred bio je prva srpska jedinica koja je izašla na liniju Solunskog fronta. U tim krvavim borbama Dobrovoljački odred oslobodio je Kajmakčalan.

Godine 1916. (29. novembra) u borbama na Gruniškom visu vojvoda Vuk je poginuo.Sutradan je izdato samo šturo saopštenje da „u borbama hrabro pogibe vojvoda Vuk“.Naredne borbe vođene su na Brazdastoj kosi,opet uz strahovite gubitke. Već 21.decembra rasformiran je Dobrovoljački odred.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja