Одржана трибина„Добровољачки одред Војводе Вука“

01/10/2019

Tрибина „Добровољачки одред Војводе Вука“ одржана је у уторак 1. октобра у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је др Милан Мицић, историчар.

Добровољачки одред мајора, односно потпуковника Војина Поповића – Војводе Вука, био је уз Гвоздени пук најелитнија јединица српске војске у Првом светскомрату. То је јединица о којој се данас не зна много, о њој не постоји мит као о Гвозденом пуку Mоравске дивизије.

Повод за ово предавање је чињеница да је 30. септембар проглашен Даном српског ратног добровољца. На тај дан 1916. године Добровољачки одред мајора Војина Поповића коначно је ослободио Кајмакчалан – рекао је аутор у уводном делу предавања.

Јединица која је прва закорачила на тло ослобођене отаџбине била је Добровољачки одред у којем су скоро 85  процената добровољачког састава чинили Срби преко Саве, Дрине и Дунава, из Баната, Бачке,Барање, Срема, Славоније, Лике, Баније, Кордуна, Далмације, БиХ и Боке которске.Њихови команданти били су регуларни официри српске војске, били су „црнорукци“.

Ова јединица деловала је формално од 27. септембра 1915. до  21. децембра 1916.године. Када је 1914. године почео Велики рат, регуларна српска војска имала је мобилизацију и пуно људи се јавило у добровољце. Сви добровољачки, односно четнички одреди у 1914. години били су под контролом Организације „Уједињење или смрт“.

Они су били део српске војске и министар војни Душан Стефановић издао је упут о њиховом деловању. По том упуту, они су требали да, када непријатељ надире, представљају заштитницу српске војске, да штите њихову одступницу, али и да се убацују  иза њихових редова, пресецају непријатељу комуникације, нападају с бока…

Године 1914. имали смо око 8.000 добровољаца, четири четничка одреда. Ови одреди су били на најтежим задацима.Четнички одред је ослободио те године Београд од аустроугарске војске. Прве српске јединице били су четници ВојиславаПоповића. Одред је претрпео огромне губитке у тим борбама, изгубивши скоро 70 одсто борачког састава.

Током ратних операција 1915. године Добровољачки одред био је непрекидно под борбом и бранио је приликом повлачења преко Албаније одступницу Другој српској армији.После опоравка на Крфу, ово је била прва српска јединица која је изашла на линију Солунског фронта.

Када су Бугари 17. августа 1916. године кренули у изненадан напад на Солунском фронту, дошло је до таласања у савезничким редовима, а Добровољачки одред био је прва српска јединица која је изашла на линију Солунског фронта. У тим крвавим борбама Добровољачки одред ослободио је Кајмакчалан.

Године 1916. (29. новембра) у борбама на Грунишком вису војвода Вук је погинуо.Сутрадан је издато само штуро саопштење да „у борбама храбро погибе војвода Вук“.Наредне борбе вођене су на Браздастој коси,опет уз страховите губитке. Већ 21.децембра расформиран је Добровољачки одред.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања