Održana tribina „Do poslednjeg daha – O ljubavi kraljice Drage i kralja Aleksandra“

14/02/2019

U okviru ciklusa Zelena debata, tribina „Do poslednjeg daha – O ljubavi kraljice Drage i kralja Aleksandra“ održana je u četvrtak 14. februara u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor programa i moderator bio je Danilo Koprivica, politikolog.

 Na trideset prvoj po redu Zelenoj debati, na Dan zaljubljenih, kako to danas mnogi vole da kažu, bilo je reči o vremenu strasti i stradanja kralja Aleksandra i kraljice Drage, o ličnim izborima i jednom teškom i politički nestabilnom vremenu u kome ljubav i strast kralja Aleksandra nisu naišle na narodno odobravanje.

 U uvodnom delu predavanja, Koprivica je ocenio da je u odnosima Karađorđevića i Obrenovića smrt bila značajan predznak između ovih dveju srpskih dinastija –  tako je  29. maja 1868. godine pucnjima u Košutnjaku ubijen knez Mihailo Obrenović. Tom prilikom smrtno je stradala i Anka Obrenović, kćerka njegovog rođenog strica, njegova sestra i potencijalna buduća tašta. Jer, knez je bio silno zaljubljen u svoju sestru od strica i samo zahvaljujući običajnim pravima, protivljenju crkve i društvene sredine on se nije po drugi put oženio.

 Naredni „crni“ datum je 28/29. maj 1903. godine, kada su u Majskom prevratu zverski ubijeni kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Draga, koja je u istoriji ostala u sećanju kao Draga (Lunjevica) Mašin.

U to vreme žene iz imućnijih porodica imale su vrlo ugledno i uticajno mesto u društvu. Draga se školovala u Beogradu, govorila je nekoliko jezika i sa 17 godina se udala za inženjera Svetozara Mašina, poreklom Čeha, koji je bio lekar na dvoru kralja Milana, a potom i kneza Mihaila. Posle tri godine braka, Draga Mašin je ostala udovica. Kada je prošla godina, kraljica Natalija ju je, u svojstvu dvorske dame, dovela u Bijaric. Godine 1895. mladi budući kralj Aleksandar na plaži je počeo da se davi. Draga ga je spasavala i taj događaj predstavlja začetak njihove bliskosti. U početku ona nije pristajala na status ljubavnice, ali je ubrzo shvatila da bi mogla iz te veze da ostvari i nešto više.

Kralj Aleksandar je 7. jula zaprosio Dragu Mašin i to je bio veliki šok za kralja Milana i srpsku vladu, jer je u to vreme upravo kralj Milan nastojao da Aleksandra oženi nemačkom princezom Aleksandrom, o čemu je već uveliko pisala evropska štampa. Aleksandar nije dobio blagoslov od mitropolita da se oženi Dragom, udovicom i ženom koja je od njega starija 10 godina. Protiv tog braka bila je i srpska vojska.

– Kralj Aleksandar je bio ludo zaljubljen u Dragu, što se može videti čak i na fotografijama. Ljubav i strast prema njoj bile su mu daleko iznad interesa Srbije – rekao je Koprivica.

Venčali su se 1900. i već naredne godine francuski lekari objavili su da je kraljica Draga u drugom stanju. Kraljica Natalija, koja se zbog ženidbe odrekla svoga sina, znala je nešto što javnosti Srbije nije bilo poznato. Natalija je pozvala ruski konzilijum da pregleda Dragu. Konzilijum je ustanovio da Draga nije trudna, nikada to nije bila i ne može to ni biti.

Bio je to početak kraha poslednjeg izdanka dinastije Obrenovića.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja