Održana tribina „Despot Vuk Grgurević – Zmaj Ognjeni Vuk: istorija i mit“

11/12/2019

Tribina „Despot Vuk Grgurević – Zmaj Ognjeni Vuk: istorija i mit“ održana je u sredu 11. decembra u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač bio je doc. dr Boris Stojkovski, istoričar.

Despot Vuk Grgurević – Zmaj Ognjeni Vuk potomak je despotske porodice Branković iz Zahumlja (Hercegovine) koja je kroz istoriju dala mnoge znamenite ličnosti. U istorijskoj stvarnosti bio je jedan od najuglednijih ratnika kralja Matije Korvina, a zajedno sa čuvenim Vladom Cepešom Drakulom odlazio je u pohode.

Posle 1396. godine sedište velikaške porodice Branković bila je Priština, odnosno Kosovo, koje je predstavljalo jezgro njihovih zemalja. Pored toga Polimlje, oblast Raške i Brskovo, posebno je važno zbog srednjovekovnog rudnog bogatstva, jer su rudnici donosili ogromne prihode.

Despot Đurađ Branković je posle svoje smrti ostavio dva sina, Grgura i Lazara. Mada je država bila na umoru i ostalo je samo Smederevo i još neki krajevi, usledila je borba za prevlast turske i ugarske struje. Kada je Jerina (Irina) Katakuzina, supruga despota Đurđa preminula 1457. godine, Grgur je otišao u Carigrad sultanu, zajedno sa Marom Branković i tu se pojavljuje Grgurov vanbračni sin – Vuk Grgurević Branković.

U tim teškim okolnostima po Srbe, on iz pozadine stupa na istorijsku pozornicu. Izvesno je da je do 1457. godine boravio u Smederevu. Već aprila 1458. godine Vuk podiže bunu i želi da se vrati sa vojskom u Smederevo gde je uživao podršku određenog dela lokalne srpske vlastele.

Kako je tekao Vukov pokušaj da se domogne prestola, usledio je i sukob sa kraljem Matijom Korvinom u čiju će službu stupiti nekoliko godina kasnije i rame uz rame s njim učestvovati u velikim pohodima. Kao ratnik, Vuk je stekao veliki ugled koji ilustruje i u narodu poznato ime Zmaj Ognjeni Vuk.  Posebno se proslavio 1476. godine u borbama kod Šapca i Smedereva.

Kralj Korvin se ulogorio u Šapcu, a upravo odatle su dvojica njegovih najznačajnijih saveznika: Vlad Cepeš (koji će postati lajt motiv za Drakulu) i despot Vuk Grgurević. Izvojevana je velika pobeda, a nešto kasnije srpski despot proslavio se i u bici kod Sarajeva 1480. godine.

Vuk Grgurević ratovao je sve do kraja svog života na dva fronta – protiv Turaka i Habzburga. Umro je 1485. godine. Kao ni Cepeš, ni Vuk nije bio član reda Zmaja. Cepeš je to preuzeo od oca (Drakuljaš – zmajević), a Vuk Grgurević je dobio nadimak Zmaj isključivo zahvaljujući usmenom sećanju na njega.

Mada nije zaživeo u kultu crkve, te nije kanonizovan, on je  u narodnoj epici postao izuzetno važan junak kom su posvećena tri poetska ciklusa sa ukupno 65 pesama.

– Osnova za tu popularnost su njegove brojne pobede nad Turcima, a pripisuju mu se i dve zadužbine. Prva je Crkva svetog Nikole u Slankamenu, a kao druga se pominje manastir Grgeteg na čijem ulazu piše da je njegova zadužbina, iako je zabeleženo da je u tom hramu prvi pomen održan 1568/70. godine – zaključio je Stojkovski na kraju predavanja.

 

Komentari

Radivoj Radivoj

Podržavam svaku akciju izvlačenja slavne srpske istorije iz mraka zaborava.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja