Одржана трибина „Демократски oснов aмеричког президенцијализма“

28/12/2018

Трибина „Демократски основ америчког президенцијализма“ одржана је у петак, 28. децембра, у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је Лазар Слепчев, политички аналитичар и филозоф.

На предавању је било речи о историјским моментима који су обликовали америчку нацију и државу, америчком Уставу као темељу политичког система САД и политичким принципима и институцијама које америчко друштво чине демократским.

     – Америка нема велику традицију и трајање као држава, али занимљив је феномен колико су за око два века САД успеле да, упркос свим недостацима, изграде респектабилну државу која је још увек водећа светска сила, невезано за дневнополитичке догађаје и да ли се то нама као национу свиђа или не – рекао је Слепчев на почетку трибине.

У наставку, аутор је подсетио на историјат америчког настанка: у почетку је то било обједињавање 13 државица које су почеле да пружају отпор британској круни због неспремности да плаћају порезе које је Лондон наметнуо.

Америчко политичко деловање оличено је кроз Први континентални конгрес у Филаделфији 1774. године када су донете одлуке о почетку организованог отпора британском колонијализму. Две године касније, 4 јула, донета је Декларација о независности што је и данас у САД државни празник.

Повеља, нека врста устава конфедерације, донета је 1777. године и представљала је једини конститутивни акт који је у том тренутку функционисао на територији САД. Касније, 1781. године током заседања Другог континенталног конгреса, све државе чланице су ратификовале Повељу а 1783. године у Версају  британска круна прихватила је чињеницу да више нема контролу над својим колонијама и признала им је независност.

Тих година веома је била жива уставотворна и правничка активност – државице се устројавају у формалноправном смислу  и то је време када су идеје и потребе за стварањем нечег великог биле јаке.

Године 1787. донет је амерички Устав који има седам чланова, веома је кратак и, по мишљењу многих правника, представља узоран документ. Током каснијег периода Конгрес је изгласао још 27 амандмана. То је први писани Устав и уједно је и најдуготрајнији, јер је и данас на снази.

– Утицао је на уставотворну праксу других држава које су на основу њега доносиле своје конститутивне акте. Тим Уставом, САД су постале федерација и напустиле су конфедерални принцип државне организације – закључио је Слепчев.

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања