Održana tribina „Da li je nacionalna država još uvek moguća?“ autora Ljubiše Despotovića

21/02/2017

Tribina prof. dr Ljubiše Despotovića „Da li je nacionalna država još uvek moguća?“ održana je u utorak 21. februara u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada.

Model moderne nacionalne države ugrožen je aktuelnim tokovima globalizacije do mere izuzetne rastočenosti njenih institucija i ugroženosti osnovnog funkcionalnog okvira države.

    -Glavna meta globalizacijskih procesa je model moderne nacionalne države. Modernoj nacionalnoj državi osporeni su svi osnovni elementi egzistiranja: suverenost, teritorija, identitet, političke institucije, bezbednost, pravo na ekonomsko razvijanje, egzistencijalni osnov samog života građana, pravo na razvoj u kulturnom i naučnom smislu i čitav niz drugih funkcija koje spadaju u segment onoga što je moderna država nacionalnog tipa – rekao je prof. Despotović.

U daljem toku tribine, prof. Despotović podsetio je da je ideja o modernoj nacionalnoj državi nastala početkom 19. veka. Mlada buržoazija je na talasu industrijalizacije želela da prevaziđe model srednjovekovnih država. Imala je potrebu za formiranjem zajedničkog tržišta koje je ekonomski utemeljeno i isplativo.

Moderna nacionalna država u prvoj fazi bila je konstitucionalna, u drugoj fazi je zaokružila svoj nacionalni poredak i kapacitet i prvi put je formirana nacija na bazi drugih manjih identiteta preko pravnog poretka, zajedničkog tržišta, valute, vojske, kulture, jezika.

-Kada govorimo o suverenitetu, Vestfalskim poretkom je u 17. veku prvi put garantovan suverenost nacionalne teritorije i opstanak malim i srednjim državama. Sve do 60-ih godina prošlog veka velike države poštovale su taj poredak. U okviru Nato pakta, Atlantskog saveza i Varšavskog pakta sredinom prošlog veka rađaju se prve teorije o tzv ograničenom suverenitetu. Kasnije, tokom globalizacije , iz ograničenog suvereniteta preći će se u potpunu desuverenizaciju država – objasnio je prof. Despotović.

On je dodao da je u poslednjih 30 godina svim malim i srednjim državama osporena suverenost,a time je osporena i teritorija. To je , rekao je dalje prof. Despotović, pogotovo jasno nama koji živimo na prostoru bivše Jugoslavije i Srbije.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja