Одржана трибина „Да ли је национална држава још увек могућа?“ аутора Љубише Деспотовића

21/02/2017

Tрибина проф. др Љубишe Деспотовићa „Да ли је национална држава још увек могућа?“ одржана je у уторак 21. фебруара у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада.

Модел модерне националне државе угрожен је актуелним токовима глобализације до мере изузетне расточености њених институција и угрожености основног функционалног оквира државе.

    -Главна мета глобализацијских процеса је модел модерне националне државе. Модерној националној држави оспорени су сви основни елементи егзистирања: сувереност, територија, идентитет, политичке институције, безбедност, право на економско развијање, егзистенцијални основ самог живота грађана, право на развој у културном и научном смислу и читав низ других функција које спадају у сегмент онога што је модерна држава националног типа – рекао је проф. Деспотовић.

У даљем току трибине, проф. Деспотовић подсетио је да је идеја о модерној националној држави настала почетком 19. века. Млада буржоазија је на таласу индустријализације желела да превазиђе модел средњовековних држава. Имала је потребу за формирањем заједничког тржишта које је економски утемељено и исплативо.

Модерна национална држава у првој фази била је конституционална, у другој фази је заокружила свој национални поредак и капацитет и први пут је формирана нација на бази других мањих идентитета преко правног поретка, заједничког тржишта, валуте, војске, културе, језика.

-Када говоримо о суверенитету, Вестфалским поретком је у 17. веку први пут гарантован сувереност националне територије и опстанак малим и средњим државама. Све до 60-их година прошлог века велике државе поштовале су тај поредак. У оквиру Нато пакта, Атлантског савеза и Варшавског пакта средином прошлог века рађају се прве теорије о тзв ограниченом суверенитету. Касније, током глобализације , из ограниченог суверенитета прећи ће се у потпуну десуверенизацију држава – објаснио је проф. Деспотовић.

Он је додао да је у последњих 30 година свим малим и средњим државама оспорена сувереност,а тиме је оспорена и територија. То је , рекао је даље проф. Деспотовић, поготово јасно нама који живимо на простору бивше Југославије и Србије.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања