Одржана Трибина “Чија су наша деца?” у Културном центру Новог Сада

26/04/2015

       Да ли ћемо ускоро бити бездушни андроиди?

 

Трибина о контроверзама Породичног и Грађанског законика одржана је вечерас на Трибини младих Културног центра Новог Сада, где је актуелна тема и стручност уводничара привукла две стотине људи да чују аргументе зашто су измене које се спремају у оквиру ових закона погубне за, на првом месту, родитеље, али и уопште за све грађане наше земље. Повод за разговор су биле радикалне промене које се предлажу у породичном законодавсту и које дубоко задиру у интиму грађана.

 

 

 Др Андреј Фајгељ, директор КЦНС је као домаћин поздравио скуп и подцртао чињеницу да је основ сваког демократског друштва да грађани добију прилику да расправљају о законима који се тичу њиховог живота, а да то код нас није случај, јер се исти, веома често, доносе без икакве јавне расправе.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=_hGEz8bm3UU[/youtube]

 

 Психотерапеут др Зоран Миливојевић, који је узбуркао јавност својим ставовима по којима не одобрава ове измене, а 143 психолога потписало је чак и петицију против њега, тврди да они никада нису аргументовано доказали да он није у праву и да се неколицина њих касније и покајала због своје реакције након што су имали увида у резултате појединих истраживања. По професору Миливојевићу, телесно кажњавање детета родитељима не сме бити забрањено, али се, наравно, мора стриктно одвојити од насиља и не сме се поистовећивати са злостављањем.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=SPs-xim9YEg[/youtube]

 

Јована Фајгељ, оснивач новог удружења „Породица побеђује“ и мајка четворо деце, изнела је личан пример да је ово удружење основано од стране неколико мајки након што су приметиле да им деца која похађају трећи разред основне школе на часовима грађанског васпитања, кроз радионице “уче” како се “воли и поштује други пол”.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=bmPdoKg2eGc[/youtube]

 

 Др Миша Ђурковић, научни сарадник Института за европске студије из Београда, публици је предочио низ ставки из породичног закона које су у бити противречне: “Ја као родитељ, по закону одговарам за поступке свог детета, а у исто време ми се оваквим изменама какве се планирају, даје све мање и мање механизама да га исправно васпитам. Противречно је и то што је демографска слика Србије катастрофална, а у исто време нам намећу законе који ће додатно заплашити родитеље. Ако су некада породица и приватна својина били светиња, са новим изменама ових закона то свакако неће бити”, истакао је др Ђурковић додајући да је по закону из 2009. године забрањено сурогат материнство, а само две године касније је донет предлог да се по закону ипак одобри то, што би по њему, изазвало катастрофалне последице јер бисмо постали држава “као и Индија, у коју би богати долазили да купују своје “родитељство”.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=YP8DoE_t7dc[/youtube]

 

 Након излагања уводничара, из публике су им постављана питања, тако да је расправа трајала два сата, са закључком да се мора више радити на информисању грађана уопште о томе шта би донеле ове измене закона када би биле усвојене. Предложене су трибине по целој земљи, породичне шетње, петиције, како “људи не би постали ускоро само бездушни андроиди”.

 

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања