Održana tribina „Car Nikolaj Drugi Romanov – mladost i vladavina do 1905. godine; uzroci propasti Rusije 1917. godine“

14/10/2019

Prvi deo tribine „Car Nikolaj Drugi Romanov – mladost i vladavina do 1905. godine; uzroci propasti Rusije 1917. godine“ održan je u ponedeljak 14. oktobra u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač bio je msr Ognjen Karanović, istoričar.

Kuriozitet je da su o ličnosti Nikolaja Drugog Aleksandroviča (1868 – 1918) njegovi savremenici u isto vreme govorili kao o mučeniku, čudotvorcu čak, ali su ga istovremeno opisivali i kao masovnog ubicu „krvavog ili crvenog Nikolaja“ i kao slabašnog čoveka, nedostojnog uloge koju je imao na kraju 19.i početkom 20. veka – rekao je Karanović.

Autor je podsetio da je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin 2017. godine rekao da je Oktobarska revolucija bila atomska bomba postavljena ispod temelja ruskog naroda i države. Stoga je potrebno spoznati ulogu poslednjeg ruskog cara i ruskog društva koje je ta „atomska bomba“,kako su neki mislili, razorila za sva vremena.

Nikolaj Drugi Aleksandrovič pripadao je poslednjoj carskoj dinastiji Romanov koja je vladala Rusijom od 1613. godine do stravičnog ubistva samog cara i njegove porodice 1917. godine. Ruska pravoslavna crkva ga je kanonizovala zajedno sa njegovom suprugom caricom, carevićem i četiri velike kneginjice i proglasila ih za mučenike.

Imperator sveruski, kralj Poljske i veliki knez Finske, kako je glasila puna titula Nikolaja Drugog, bio je duboko religiozan čovek, posvećen izučavanju duhovne literature. Car je tečno govorio pet stranih jezika, njegovo obrazovanje je bilo na vrlo zavidnom nivou: voleo je sport, završio je pravne nauke i Visoku vojnu školu. Služio je vojni rok regularno, kao i „običan“ vojnik i u tom službovanju stekao čin pukovnika.

Nikolaj je bio sin i naslednik Aleksandra Trećeg i Marije Fjodorovne, danske princeze. Pošto mu je preminuo otac, Nikolaj je 1894. preuzeo presto i ubrzo se venčao Alesandrom. Carski par krunisan je 1896. godine, ali taj događaj je upamćen po velikoj tragediji.

Na toj svečanosti, naime, kojoj je prisustvovalo oko 100 hiljada ljudi, izginulo je oko 1.300 građana Moskve pošto su se štandovi, na kojima se delila hrana i piće obrušili. U stampedu ljudi su izginuli. Carski par pomagao je u zbrinjavanju povređenih, ali je u jednom trenutku te večeri car popustio nagovorima Francuza da organizuje diplomatski prijem povodom rusko-francuskog sporazuma. Taj gest su carevi protivnici u Rusiji protumačili kao njegovu bahatost i bezosećajnost.

U porodici Nikolaja Drugog Romanova živelo se skromno i dostojanstveno. Odeća i garderoba su čuvane, prelazile su sa starije dece na mlađu. Sredstva u iznosu od četiri miliona tadašnjih ruskih rubalja, koje je nasledio od svog oca Aleksandra Trećeg Aleksandroviča Romanova, a koja su bila čuvana u tadašnjoj londonskoj banci, neizostavno, do zadnje rublje, potrošio je u humanitarne svrhe. Rusija je tih i narednih godina bila u velikom ekonomskom usponu.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja