Одржана трибина „Благовештенски сабор и питање Српске Војводине“ аутора доктора Милоша Савина

16/01/2017

Милош Савин одржао је трибину „Благовештенски сабор и питање Српске Војводине“ у понедељак 16. јануара на „Трибини младих“.

Доктор Савин започео је своје предавање кратким освртом на историју Срба у Војводини, истичући њихову специфичну улогу као најбројније националне заједнице. Укидањем српске Војводине јавља се велико незадовољство међу Србима, а потреба за сабором и дефинисањем српског питања се све више осећа. Цар  Франц Јозеф, почетком марта даје дозволу за проширивање привилегија и предлаже окупљање двадесет угледних чланова српске елите. Сабору су могли присуствовати само Срби из дотадашње Војводине, искључивши тако оне из Војне границе.

Баз обзира на захтев цара, инсистирало се да сабору присуствују и чланови цркве као и чланови грађанства. Сабор је на крају бројао 4 фиксна члана (патријарх и три епсикопа), 25 чланова из црквених кругова и 50 чланова из састава грађанства. „Највећи квалитет сабора био је избор стварне српске културне елите“, истакао је Савин.

Благовештенски сабор одржан је у Сремским Карловцима 2. априла 1861. године.  Струја, чије су идеје на крају усвојене, била је конзервативна и аустрофилска са Ђорђем Стојаковићем и патријархом Јосифом Рајачићем на челу.  

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања