Одржана трибина „Бирократија и држава“

13/06/2019

Предавање „Бирократија и држава“ одржано је у четвртак 13. јуна у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је Лазар Слепчев.

Појам бирократија углавном се сматра синонимом за државу, и обрнуто. Најчешће се тај појам изговара у пежоративном смислу и са мишљу да је реч о апарату који је спор, тром, неефикасан, поткупљив, склон корупцији,сам себи довољан… Међутим, бирократија постоји безмало од када и држава, мада не у облику у каквом је данас доживљавамо – рекао је предавач на почетку трибине.

    Први модерни појам бирократије човечанство добија са римском империјом и можемо рећи да је данашњи бирократски апарат утемељен у време Римског царства. Умодерном времену бирократски апарат присутан је у државним и парадржавним институцијама и организацијама.

И актуелне међународне институције, укључујући ЕУ,УН и друге организације, базирају се на јакој и мање-више доброј администрацији.

Када говоримо о функцијама бирократије,најважнија је административна функција која би требало да буде највиталнији део бирократије у једној држави.Она спроводи право и политику и по вертикали требало би да буде владин сервис у зависности од организације и устројства саме државе – рекао је Слепчев наводећи пример САД, где постоји јак председнички систем те се може рећи да постоји председничка администрација.

Улога бирократије је и давање политичких савета од стране искусних чиновника који у свом послу господаре информацијама. Трећа функција је артикулација интереса.Појам „дубоке државе“ који се све више данас користисугерише да добро организована и умрежена бирократија има моћ да манипулише државом и њеним интересима.

У последњих неколико деценија појавио се концепт приватно-јавног партнерства где се све већи број полуга државне администрације препушта разним невладиним организацијама и институтима приватног карактера. Они за државу припремају виталне пројекте и као готов производ их пласирају министарствима или парламентима.

На крају, може се рећи да је бирократија лоша стваркоја оставља много простора за манипулацију и злоупотребу. Ипак, без ње се не може, јер нема државе која је без бирократије успела да функционише – закључио је Слепчев на крају трибине.

       

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања