Одржана трибина „Безбедност на интернету“

09/07/2018

Tрибина „Безбедност на интернету одржана je у понедељак 09. јула 2018. године у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. На трибини су говорили: Жељко Ињац, уредник сајта Видовдан, Предраг Филиповић, медијски менаџер и Александар Арсенин, стручни сарадник Центaра за проучавање и употребу савремених технологија СПЦ.

Мада је интернет виртуелни свет, подаци и трагови које о себи остављамо на интернету су реални. Злоупотреба ових података и интернет насиље су озбиљан проблем данашњице.

– О томе се у последње време почело говорити и писати у медијима. Код нас је интернет насиље, поготово код деце и тинејџера изражено. Међутим, родитељи и старији људи који нису толико блиски интернету о свему томе мало знају – казао је на почетку предавања Жељко Ињац, уредник портала Видовдан.

Предраг Филиповић, медијски менаџер, рекао је да је интернет безбедан онолико колико га ми учинимо безбедним. Наша деца биће заштићена на интернету онолико колико их ми научимо да буду заштићена. Сајбер насиље или насиље на интернету постоји и од тога не можемо да побегнемо, али му се можемо супротставити.

Александар Арсенин, стручни сарадник Центара за проучавање и употребу савремених технологија СПЦ, који је на почетку нагласио да свака друштвена мрежа на којој смо присутни део је некакве корпорације, све се то анализира зарад  неких стратегија, геополитичких и слично. Захваљујући тим подацима, добијене су мапе народа и изводе се закључци како утицати на те народе.

– Када је реч о личном и појединачном односу, на улици никада нећете непознатој особи рећи све о себи. Тако би требало да буде и на интернету, али није. Више се отварамо на друштвеним мрежама и самим тим упадамо у ризике. Пре неколико година, 24-годишња девојка из Сремске Каменице је силована, јер је на друштвеним мрежама упознала неку особу којој је открила све своје податке – објаснио је Арсенин.

Он је, затим, навео и примере злоупотребе малолетника, али и одраслих људи и упозорио на могућности преваре од стране секти и других организација које нуде добро плаћен посао одмах после средње школе или неког курса.

Арсенин, који је, иначе, родитељ троје деце, старости од две до 15 година, сматра да деца која су ушла у ризике на интернету, урадила су то, јер су њихове породице то пропустиле да примете.

https://youtu.be/OsN52a_ECcE

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања