Одржана трибина „Балкан у мрежи противречних интересаˮ Милорада Вукашиновића

10/05/2017

У оквиру циклуса „Разговори о геополитициˮ аутора Милорада Вукашиновића, у среду 10. маја у Клубу „Трибина младихˮ Културног центра Новог Сада, одржано је предавање „Балкан у мрежи противречних интересаˮ.

У уводном делу предавања, Вукашиновић – угледни новинар и публициста, дао је одговор на питање: да ли је пријем Црне Горе у НАТО истинско заокруживање „црногорске независностиˮ, или је реч о отварању процеса који умногоме подсећа на актуелни македонски сценарио федерализације државе по етничком критеријуму.

„Ако је судити по изјавама Душка Марковића, премијера Црне Горе, једини проблем је руско присуство на Западном Балкану којим се подстичу и хране деструктивне пронационалистичке снаге које имају за циљ да зауставе црногорску евроатлантску перспективу, али и сличну перспективу осталих земаља у регионуˮ , рекао је Вукашиновић.

Аутор је, затим, подсетио на односе Русије и Црне Горе који су, не тако давно, из евроатлантске перспективе изгледали сасвим другачије. Лондонски Економист 30. априла 2005. године, годину дана пре референдума у Црној Гори, објавио је сажету анализу под насловом „Најбољи словенски пријатељиˮ.

„У тексту се, поред историјских веза Русије и Црне Горе, подробно анализира тадашња сарадња црногорских власти са руским олигарсима, посебно Олегом Дерипаском, контроверзним власником Русала. Све је кулминирало куповином Комбината алуминијума у Подгорици, чиме је према процени Еконoмиста, руски капитал у то време постао власник 60 процената црногорске привреде и 80 процената црногорског извозаˮ , објаснио је Вукашиновић.

Упоредо са привредним везама, у Русији је непосредно пред референдум, у прилог црногорској независности, деловао утицајни лоби предвођен Јуријем Лушковом, тадашњим градоначелником Москве. Русија је, уосталом, међу првима признала исход, по много чему, спорног референдума у Црној Гори без, чини се, дубљег понирања у политичку географију „независнеˮ Црне Горе.

Мада су у протеклом периоду власти у Црној Гори водиле отворено антисрпску, у исто време изразито проалбанску политику (признање „независности Косоваˮ), Вукашиновић сматра да нема никакве сумње, да као данас Македонију, ускоро и Црну Гору чека отварање албанског питања као и да на томе годинама здушно раде многи албански лобисти у САД-у.

У Америчком конгресу одавно је предат „Документ о стварању албанског региона у Црној Гориˮ, који би био састављен из три субрегиона. У вези с тим својевремно је формиран Конгресни комитет од 28 чланова који су предводили Елиот Енџел и Сју Елин.

„Ову проалбанску лоби групацију у своје време подржао је и Пол Вилијамсон, професор међународног права, учесник Конференције у Рамбујеу и један од експерата ангажованих приликом сачињавања Охридског споразума у Македонији. Овоме свакао треба додати и непрекидне протесте присталица приштинског покрета Самоопредељење, који се противе ратификацији садашњег граничног прелаза Косова и Црне Горе, што је у потпуности на фону политике албанских странака у Македонији. Дакле, албанско питање у Црној Гори ће бити реалност, на сличан начин као и у Македонијиˮ , закључио је на крају предавања Вукашиновић.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања