Održana tribina „Avganistan, četiri decenije rata“ autora Nemanje Starovića

23/01/2017

Kao nastavak serije razgovora o Bliskom istoku, u ponedeljak 23. januara, održano je predavanje „Avganistan, četiri decenije rata“ istoričara Nemanje Starovića.

Budući da je ovo veoma interesantna tema, koja se provlači kroz svakodnevnicu, predavač je prisutne proveo najpre kroz istoriju Avganistana priloživši zanimljive statističke podatke, geografske karte i fotografije. Na taj način nas je slikovito upoznao sa teritorijom Avganistana i narodima koji tu teritoriju naseljavaju, posebno ističući teško pristupačan teren i izrazitu etničku mešovitost. Najveći procenat stanovništva (40%) zauzimaju Paštuni-narod indoiranskog porekla, srodnici Persijanaca, koji su pored Avganistana naselili i veliki deo Pakistana. Nakon potpisivanja mira 1919. godine, započeta je ubrzana modernizacija Avganistana po ugledu na Tursku republiku. U borbi protiv Sovjetskog Saveza najveću materijalnu podršku u vidu snabdevanja oružjem i obučavanja mudžahedina pruža CIA. Javlja se na hiljade dobrovoljaca u borbi protiv nevernika iz Sovjetskog Saveza. Osama bin Laden jeste najznačajniji član mudžahedina. Pomoć koju su mudžahedini dobijali broji od 6 do 12 milijardi dolara. Oni, nakon pobede, čvrsto veruju da su Sovjetski Savez pobedili uz jaku veru i dobru organizaciju. Bin Laden poseduje novac, harizmu, talenat za vojnu taktiku, a uspeh postiže uz građevinsku operativu-izvršavajući građevinske operacije, kopajući i zatrpavajući tunele,…

Veoma je bitno bilo i pominjanje Talibana koji preuzimaju vlast. Zanimljiv je podatak da su ovi ljudi kao deca, bežeći od rata, odgajani u ekstremno verskim školama. Al Kaida 11. septembra 2001. organizuje najveći  teroristički napad u istoriji! Straović ističe da je Amerika, nakon toga, relativno lako dobijala u ratu ali je gubila u miru. Takođe, pomoću grafičkog prikaza, objašnjava skok proizvodnje maka nakon 2001. godine kada je ona skoro potpuno iskorenjena od strane Talibana. Decembra 2014. američki predsednik Barak Obama proglašava potpuno povlačenje, ali i dalje ostaje preko 10 000 američkih vojnika. Na kraju je usledio zaključak da Avganistan sigurno očekuje još koja decenija ratova, što se na Srbiju oslikava u vidu izbegličke krize.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja