Одржана трибина „Авганистан, четири деценије рата“ аутора Немање Старовића

23/01/2017

Као наставак серије разговора о Блиском истоку, у понедељак 23. јануара, одржано је предавање „Авганистан, четири деценије рата“ историчара Немање Старовића.

Будући да је ово веома интересантна тема, која се провлачи кроз свакодневницу, предавач је присутне провео најпре кроз историју Авганистана приложивши занимљиве статистичке податке, географске карте и фотографије. На тај начин нас је сликовито упознао са територијом Авганистана и народима који ту територију насељавају, посебно истичући тешко приступачан терен и изразиту етничку мешовитост. Највећи проценат становништва (40%) заузимају Паштуни-народ индоиранског порекла, сродници Персијанаца, који су поред Авганистана населили и велики део Пакистана. Након потписивања мира 1919. године, започета је убрзана модернизација Авганистана по угледу на Турску републику. У борби против Совјетског Савеза највећу материјалну подршку у виду снабдевања оружјем и обучавања муџахедина пружа ЦИА. Јавља се на хиљаде добровољаца у борби против неверника из Совјетског Савеза. Осама бин Ладен јесте најзначајнији члан муџахедина. Помоћ коју су муџахедини добијали броји од 6 до 12 милијарди долара. Они, након победе, чврсто верују да су Совјетски Савез победили уз јаку веру и добру организацију. Бин Ладен поседује новац, харизму, таленат за војну тактику, а успех постиже уз грађевинску оперативу-извршавајући грађевинске операције, копајући и затрпавајући тунеле,…

Веома је битно било и помињање Талибана који преузимају власт. Занимљив је податак да су ови људи као деца, бежећи од рата, одгајани у екстремно верским школама. Ал Каида 11. септембра 2001. организује највећи  терористички напад у историји! Страовић истиче да је Америка, након тога, релативно лако добијала у рату али је губила у миру. Такође, помоћу графичког приказа, објашњава скок производње мака након 2001. године када је она скоро потпуно искорењена од стране Талибана. Децембра 2014. амерички председник Барак Обама проглашава потпуно повлачење, али и даље остаје преко 10 000 америчких војника. На крају је уследио закључак да Авганистан сигурно очекује још која деценија ратова, што се на Србију осликава у виду избегличке кризе.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања