Одржана трибина „Анализа резултата председничких избора у Грузији“

15/12/2018

Tрибина „Анализа резултата председничких избора у Грузији“ одржана је у суботу, 15. децембра, у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је Предраг Рајић, правник.

На почетку предавања, аутор је укратко подсетио на историјат Грузије која је после периода у саставу СССР-a 1991. године прогласила независност, а после Револуције ружа 2003. године на власт је дошао Михаил Сакашвили, који је обележио почетак 21. века у овој држави владајући у последњих десет година.

У том периоду, Грузија се дефинитивно окренула ка Западу и почела да стреми ка пуноправном чланству у ЕУ и у НАТО савезу. Са Руском Федерацијом имала је петодневни ратни сукоб 2008. године, када су прекинути сви дипломатски односи између две државе и ни до данас нису обновљени.

Од 2013. године, на власт долази широка коалиција „Грузински сан“, која је за циљ имала да обори Сакашвилија, што се и догодило. Нови председник владе постао је олигарх Бидзина Иванишвили. У наредном периоду смењивало се неколико премијера и председника.

После великог успеха на парламентарним изборима прошле године, владајућа странка „Грузински сан“ одлучила се да на председничке изборе, ове године, изађе са нестраначким кандидатом Саломе Зурабишвилијем. Она је победила у другом кругу председничких избора освојивши 59,52 одсто гласова, а кандидат опозиције (Јединствени национални покрет) Григол Вашадзе добио је подршку 40,44 процента изашлих бирача.

– Ови резултати говоре о стабилизацији власти „Грузинског сна“ и о чињеници да је ова странка успела да комплетира читав један изборни процес и обезбедили континуитет у наредних четири-пет година. Показали су, међутим, и да су рањиви, јер њихов кандидат није био близу победе у првом кругу – рекао је Рајић.

Аутор је предавање завршио најавом да наредни избори у Грузији неће бити непосредни, него ће, по угледу на САД, бити спроведен изборни процес електорског типа.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања