Održana tribina „Analiza rezultata parlamentarnih izbora u SR Nemačkoj“

03/10/2017

Tribina „Analiza rezultata parlamentarnih izbora u SR Nemačkoj“ održana je u utorak, 3. oktobra u Klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač bio je Predrag Rajić, pravnik.

Uz konstataciju da su parlamentarni izbori u SR Nemačkoj važni za budućnost čitavog evropskog kontinenta, Rajić je na početku predavanja objasnio funkcionisanje nemačkog parlamentarnog sistema. Aktuelni saziv Bundestaga (saveznog doma), najvišeg zakonodavnog tela Nemačke, posle izbora održanih 24. septembra ove godine, broji 631 poslaničko mesto. Broj mesta u Bundestagu varira od 598 do 631 s obzirom na promene broja stanovnika u toj zemlji, kao i na to koliki broj poslanika se bira u pojedinim izbornim jedinicama.

Rajić je dalje rekao da je u Nemačkoj na snazi mešoviti izborni sistem (kakav je donedavno važio i u Vojvodini) – polovina poslanika bira se po proporcionalnom, a druga polovina po većinskom sistemu. Proporcionalni sistem je, pritom, vrlo sličan našem: političke partije kandidaju svoje liste, cenzus za ulazak u parlament je za sve (uključujući i manjine) isti i iznosi pet procenata. Kada je reč o većinskom sistemu, građani imaju pravo da imenom i prezimenom biraju svog predstavnika iz tog dela zemlje. Kandidat sa najvećim brojem glasova pobeđuje, nema drugog izbornog kruga.

– Najznačajniji akter na nemačkoj političkoj sceni je CDU (Hrišćanska demokratska unija), partija desnog centra i konzervativne hrišćanske orijentacije, koja je godinama najmoćnija u toj zemlji, a čiji je lider Angela Merkel. Ta partija nosi veliku odgovornost za razvoj zemlje i najzaslužnija je za brz i kvalitetan razvoj i oporavak Nemačke posle sloma nacizma i podele zemlje od strane zapadnih saveznika i SSSR-a. Tradicionalni partner CDU je CSU(Hrišćansko–socijalna unija iz Bavarske) – predočio je autor tribine.

Savez partija CDU/CSU Merkelove, pobednik je nedavnih parlamentarnih izbora sa osvojenih 33 odsto glasova (220 poslaničkih mesta),sledi SPD sa 137 mandata, ARD je treći sa 87, sledi FDP sa 67, a Zeleni su osvojili 51 mandat.

– Vladu će formirati tzv. Jamajka koalicija: CDU -CSU, Liberali i Zeleni (boje tih stranaka su crna, žuta i zelena). Sasvim je sigurno da će Merkelova zadržati poziciju kancelara,a tek treba da se vidi kakve pozicije će CDU dodeliti svojim koalicionim partnerima. Njen „mlađi brat“ CSU već duže vreme zagovara preuzimanje Ministarstva unutrašnjih poslova, Liberali su zainteresovani za finansije, a Zeleni za resor diplomatije – objasnio je Rajić.

Kada je reč o međusobnim odnosima Srbije i Nemačke, Rajić je konstatovao da su dve zemlje posle dugog niza godina bliski saradnici. Nemačka politički podržava Srbiju, naročito njena stremljenja ka Evropskoj uniji. Takođe, nemački privrednici puno ulažu u projekte u našoj zemlji. Zbog toga Srbija smatra Nemačku svojim najvećim zaštitnikom u EU.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja