Одржана трибина „Анализа резултата парламентарних избора у СР Немачкој“

03/10/2017

Tрибина „Анализа резултата парламентарних избора у СР Немачкој“ одржана је у уторак, 3. октобра у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је Предраг Рајић, правник.

Уз констатацију да су парламентарни избори у СР Немачкој важни за будућност читавог европског континента, Рајић је на почетку предавања објаснио функционисање немачког парламентарног система. Актуелни сазив Бундестага (савезног дома), највишег законодавног тела Немачке, после избора одржаних 24. септембра ове године, броји 631 посланичко место. Број места у Бундестагу варира од 598 до 631 с обзиром на промене броја становника у тој земљи, као и на то колики број посланика се бира у појединим изборним јединицама.

Рајић је даље рекао да је у Немачкој на снази мешовити изборни систем (какав је донедавно важио и у Војводини) – половина посланика бира се по пропорционалном, а друга половина по већинском систему. Пропорционални систем је, притом, врло сличан нашем: политичке партије кандидају своје листе, цензус за улазак у парламент је за све (укључујући и мањине) исти и износи пет процената. Када је реч о већинском систему, грађани имају право да именом и презименом бирају свог представника из тог дела земље. Кандидат са највећим бројем гласова побеђује, нема другог изборног круга.

– Најзначајнији актер на немачкој политичкој сцени је ЦДУ (Хришћанска демократска унија), партија десног центра и конзервативне хришћанске оријентације, која је годинама најмоћнија у тој земљи, а чији је лидер Ангела Меркел. Та партија носи велику одговорност за развој земље и најзаслужнија је за брз и квалитетан развој и опоравак Немачке после слома нацизма и поделе земље од стране западних савезника и СССР-а. Традиционални партнер ЦДУ је ЦСУ(Хришћанско–социјална унија из Баварске) – предочио је аутор трибине.

Савез партија ЦДУ/ЦСУ Меркелове, победник је недавних парламентарних избора са освојених 33 одсто гласова (220 посланичких места),следи СПД са 137 мандата, АРД је трећи са 87, следи ФДП са 67, а Зелени су освојили 51 мандат.

– Владу ће формирати тзв. Јамајка коалиција: ЦДУ -ЦСУ, Либерали и Зелени (боје тих странака су црна, жута и зелена). Сасвим је сигурно да ће Меркелова задржати позицију канцелара,а тек треба да се види какве позиције ће ЦДУ доделити својим коалиционим партнерима. Њен „млађи брат“ ЦСУ већ дуже време заговара преузимање Министарства унутрашњих послова, Либерали су заинтересовани за финансије, а Зелени за ресор дипломатије – објаснио је Рајић.

Када је реч о међусобним односима Србије и Немачке, Рајић је констатовао да су две земље после дугог низа година блиски сарадници. Немачка политички подржава Србију, нарочито њена стремљења ка Европској унији. Такође, немачки привредници пуно улажу у пројекте у нашој земљи. Због тога Србија сматра Немачку својим највећим заштитником у ЕУ.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања