Одржана трибина „Анализа парламентарних избора у Украјини 2019. године“

23/08/2019

Tрибина „Анализа парламентарних избора у Украјини 2019. године“ одржана је у петак, 23. августа, у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је Предраг Рајић, правник и политички аналитичар.

Избори у Украјини требало је да се одрже у октобру ове године, али после победе на председничким изборима одржаним у пролеће ове године, Володимир Зеленски је, користећи могућност коју пружа украјински закон, одлучио да убрза тај изборни циклус. Парламентарни избори су одржани 21. јула по промењеном изборном систему на чему је инсистирао Зеленски.

– Излазност је била 49,84 одсто, што и није лоше. Велика дијаспора је гласала, али не у великом броју. Из централне и западне Украјине отишло је око два милиона украјинских избеглица у Пољску који, углавном, нису учествовали у овом изборном процесу – рекао је Рајић.

Када је реч о изборним резултатима, изборна листа „Слуге народа“, партије Зеленског, забележила је победу у свим украјинским областима, изузев у Доњецко-лугањској области где је победила Опозициона платформа „За живот“.

Листа која је представљала опцију Зеленског освојила је 6.307.097 гласова (43,16 одсто). По пропорционалном систему они су освојили апсолутну већину – 124 посланичка места по пропорционалном систему и 130 мандата по већинском систему. Укупно, партија „Слуге народа“ освојила је 254 од постојећих 450 места у украјинском парламенту (Веркховна рада).

Опозициона платформа „За живот“ заузела је друго место освојивши 13,5 одсто гласова (43 посланичка места), а на трећем месту је странка „Отаџбина“ бивше премијерке Јулије Тимошенко са 8,18 одсто гласова (26 мандата). Цензус је прешла и „Европска солидарност“, листа бившег председника Порошенка (8,10 одсто и 25 мандата).

Ови изборни резултати, закључио је на крају предавања Рајић, говоре да је Зеленски потврдио своју доминацију, што је у исто време и благослов и проклетство, јер нико није одговоран за стање у земљи осим њега. Он и сарадници, уз подршку олигарха, морају да донесу реформе и преко потребни мир Украјинцима.

Тим поводом, Зеленски је писао Путину да Украјина никада неће одустати од Крима, али да се за њега неће борити ратом него политичким средствима. Такође, навео је украјински председник, бориће се и „за умове и срца“ људи који живе у Донбасу где данас влада стање ни рата ни мира.

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања