Одржана трибина „Академски рад српске дијаспоре у Савезној Републици Немачкојˮ

26/06/2017

Одржана трибина „Академски рад српске дијаспоре у Савезној Републици Немачкојˮ

​Трибина аутора и предавача, Танасија Рајића „Академски рад српске дијаспоре у Савезној Републици Немачкој – специфичност и рад Првог друштва инжењера и техничара „Никола Теслаˮ , одржана је у суботу 24. јуна у Клубу „Трибина младихˮ Културног центра Новог Сада. На трибини је учествовао и Предраг Рајић, правник.

Аутор трибине је нагласио да српска дијаспора у Немачкој настоји да повезивање са матичном државом подигне на виши ниво и у Новом Саду, чинећи то посредством Културног центра Новог Сада, који окупља релевантне мислиоце из читавог региона – што је показала и недавна Конференција о регионалној стабилности.

Српска дијаспора у Немачкој, рекао је Танасије Рајић на почетку предавања, настоји да окупи српске интелектуалце, а првенствено је то изражено у покрајини Баден-Виртемберг и у Штутгарту и да покаже да међу Србима – гастарбајтерима постоји и завидан број интелектуалаца: инжењера, адвоката и лекара. Они се баве озбиљним интелектуалним радом и врло су признати у Немачкој.
– Српска дијаспора у државама широм света, према подацима из 2012. године, окупља око 4,3 милиона марљивих људи. Према статистичким подацима СР Немачке, Срби располажу са око 60 милијарди евра ликвидног новца. Од те суме, Срби сваке године, три до четири милијарде уплаћују својој породици и пријатељима у Србији. Тај податак је врло занимљив и Влади Републике Србије, јер указује на то да је више новца уплаћено од стране дијаспоре, него преко свих банака заједно – навео је Рајић.
Предавач је, затим, подсетио да је први гастарбајтерски талас у Немачку стигао после Другог светског рата. Већина се никада није вратила у Србију, а њихова деца која су се тамо родила, углавном су се интегрисала и асимилирала у немачко друштво. Други талас је дошао привремено због ратних дејстава деведесетих година. Мали број њих се тамо снашао, а већина се вратила у Србију.
– Трећи талас је тзв. академски економско-сигурносни талас, а чине га људи који последњих година, са својим знањем и дипломом, налазе своје место у Немачкој. Они буду лепо прихваћени, што је чист добитак за немачку државу, јер ниједног цента није уложила у њихово образовање, а добила је готове стручњаке – казао је Рајић.

У Немачкој данас живи око 800.000 Срба, али се тај број смањује из године у годину, јер сви они који прихвате немачко држављанство, одричу се српског, више се не убрајају у српску дијаспору, постају Немци.
Срби у Немачкој, њих свега отприлике 10 процената, окупљају се око Српске православне цркве, својих клубова и фолклорних и академских друштава. Удружење „Никола Теслаˮ постоји већ десетак година са основним циљем да окупи још већи број сународника у тој држави, те да информише немачку јавност о српским великанима на пригодним академијама, пријемима и предавањима.
Мисија тог друштва у будућности биће стварање интензивније везе са матичном државом кроз одржавање пословних конференција и креирање одређених пројеката.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања