Održana tribina ”Toplički ustanak, obeležavanje stogodišnjice 1917-2017“ autora prof. dr Saše Markovića

27/02/2017

Tribina ”Toplički ustanak, obeležavanje stogodišnjice 1917-2017“ održana je 27. februara sa početkom u 17:30 časova na „Tribini mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Na tribini je govorio prof. dr Saša Marković.

Povodom stogodišnjice Topličkog ustanka u Klubu „Tribina mladih“ novosadskog Kulturnog centra, profesor doktor Saša Marković održao je zanimljivo predavanje na ovu temu. Posetioci su tokom ovog predavanja imali priliku i da odgledaju autentičan dokumntarni film o ovom Ustanku.

Toplički ustanak koji je podignut u Kuršumliji protiv bugarske i austrougarske okupacije za vreme Prvog svetskog rata bio je ujedno i jedini ustanak u okupiranoj državi tokom trajanja Prvog svetskog rata. Kako je objasnio Marković, ustanak je podignut zbog opstanka srpskog naroda. Usled sramne okupacione politike – bez presedana, došlo je do kulminacije nezadovoljstva srpskog stanovništva. Nadajući se skorom proboju Solunskog fronta, ne prihvatajući nasilnu mobilizaciju mladića zbog borbe protiv sunarodnika, ali i ne prihvatajući bugarski nacionalni identitet, vođeni slobodarskom tradicijom komitskog pokreta, februara 1917. počeli su, sve brojnije da se, na prostoru Toplice i Jablanice formiraju gerilski odredi koji su imali za cilj vojnički da odgovore na režim okupatora – objasnio je Marković.

Kako je naveo, jezgro ustanka iz podkopaoničkih sela ubrzo se proširilo i na pitomije geografske prostore Jugozapadne Srbije. Stvorena je ustanička vojska na čijem čelu je bio Kosta Vojinović- Kosovac. Sukobi su iz gerilskih akcija prerasli u organizovani oružani sukob zbog kojeg su Bugarska i Austro-Ugarska morale da angažuju divizije regularne vojske povučene sa frontova – iako su ustanici oslobodili i Prokuplje, uskoro, pod pritiskom daleko nadmoćnijih snaga neprijatelja, a bez pomoći vojske Kraljevine Srbije, otpočelo je gušenje ustanka. Vojnu akciju pratila je politika revanšizma i nehumanih represalija nad civilnim stanovništvom – rekao je Marković naglašivši da je ovo bio jedini ustanak na prostoru pokorene Evrope od strane Centralnih sila.

Autor je zaključio da o ovom Ustanku, ali i istoriji Srba, treba pričati i svedočiti, „ne da bi se Srbi u slavoljublju sladili, nego da se ne bi zaboravilo“. Marković je dodao da time narod neće ponoviti greške koje su činjene u prošlosti, jer se na takvim greškama uči.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja