Одржана сликарска колонија „Краљеви чардаци“

27/07/2023

У организацији Културног центра Новог Сада и хотелског комплекса „Краљеви чардаци“ у јуну текуће године организована је прва регионална сликарска колонија на којој су учествовали уметници из Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине. На овај начин остварена је сарадња између привредног и јавног сектора с намером да се обогати културна понуда копаоничког краја. Допринос децентрализацији културе и афирмација савремених уметника једни су од најважнијих циљева уметничке колоније „Краљеви чардаци“ чије су селекторке помоћник директора КЦНС Сунчица Марковић и сликар – мозаичар Љиљана Ривић.

На колонији су узели учешће уметници различитих поетика и стилова изражавања: Момчило Мацановић, Љиљана Ривић, Даница Масниковић, Дарко Кузмановић, Стојан Миланов, Зоран Круљ, Мирза Смајловић и Марија Станојловић.

Изузетно успешна колонија, на којој су настали веома интересантни радови, прерашће у традиционално окупљање уметника са тенденцијом да целокупни пројекат добије и међународне размере. Радови са колоније биће приказани у оквиру посебне изложбе у Ликовном салону Културног центра Новог Сада од 3. до 12. септембра.

Наредне године ова изложба биће представљена у Културном центру „Градац“ у Рашкој, са којим КЦНС има потписан протокол о културној сарадњи и тиме ће бити најављено друго издање уметничке колоније „Краљеви чардаци“.

Спонзор сликарске колоније био је „Рубин“ из Крушевца.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања