Одржана прва Регионална конференција менаџера у култури и културном туризму

20/09/2022
У понедељак, 19. септембра 2022. године у Игалу је одржана прва Регионална конференција менаџера у култури и културном туризму. Иницијатор конференције је Културни центар Новог Сада. На конференцији су учествовали: Мићо Роговић, конзул Републике Србије у Црној Гори, Сунчица Марковић, помоћник директора Културног центра Новог Сада, Татјана Атељевић, в. д. директора ЈУК „Херцегфест”, Маја Булатовић, сектор за сарадњу са привредом туристичке организације Херцег Новог, Мирсад Авдић, менаџер у култури, Милина Ковачевић, уредник сценског програма „Херцегфеста”, Светлана Радмиловић, представник Туристичке организације Херцег Новог, Владимир Бећировић, власник „Enigma Company” и Гордана Авдић, оснивач ликовне колоније Херцег-Нови-Сад.

У уводном делу Сунчица Марковић изнела је чињенице везане за рад и продукцију Културног центра Новог Сада, представила редовне и фестивалске програме институције, приближила присутнима десетогодишњи процес кандидатуре града Новог Сада за Европску престоницу културе, као и податак да се у званичном програму ЕПК налази и 12 пројеката Културног центра Новог Сада. Имајући у виду обимност и разноврсност програма које реализује Културни центар Новог Сада, у години када смо Европска престоница културе, покрећемо регионалну иницијативу умрежавања менаџера у култури, размене искустава, програма и интерсекторске сарадње између културних установа, организација, удружења, галерија, појединаца и туристичког сектора (организација, хотела, ресторана, винарија…) како би се на што квалитетнији и разноврснији начин промовисала савремена културна сцена и стваралаштво и створила квалитетнија туристичка понуда у региону.

Конзул Републике Србије у Црној Гори, господин Мићо Роговић, истиче да је Херцег Новом потребно више културних садржаја и дешавања ван летње сезоне у Херцег Новом који има потребе и потенцијала за то. Као пример добре сарадње између културног и туристичког сектора истиче уметничку колонију Херцег-Нови-Сад која ове године прославља свој јубилеј, десетогодишњицу постајања. Нагласио је да наша два града имају одличну сарадњу и да би Нови Сад требало да има традиционалне дане када се представља у Херцег Новом, као и да се Херцег Нови неким континуираним културним програмом представља Новосађанима из године у годину. Манифестације таквог типа привлаче уметнике и ствараоце, што аутоматски поспешује туризам обе земље. Своје излагање закључио је изјавом да туризам може да профитира од културе, а култура самим тим може да нађе боље место и пиједестал који јој заиста и припада.
Татјана Атељевић напомиње да је сарадња овакве врсте од изузетног значаја за град Херцег Нови и за „Херцегфест”, јер искуство Новог Сада као Европске престонице културе може да буде значајно и важно свим градовима у региону, а самим тим и Херцег Новом за унапређење и обогаћивање културних садржаја.
Мирсад Авдић се надовезао на претходне говорнике истакавши како је Културни центар Новог Сада 2019. године учествовао у представљању града Новог Сада са својим програмима у Херцег Новом. Том приликом потписан је споразум о сарадњи између Културног центра Новог Сада и ЈУК „Херцегфест”. Тада је дат предлог о братимљењу наша два града.
Милина Ковачевић, сценска уредница „Херцегфеста”, као пример добре праксе и успешне сарадње наводи учешће и међусобну дугогодишњу сарадњу са установама културе града Новог Сада, првенствено са Позориштем младих и са Културним центром Новог Сада. У име Туристичке организације града Херцег Новог обратила се Маја Булатовић. Госпођа Булатовић је у Туристичкој организацији Херцег Новог задужена за сарадњу са привредним сектором. Из перспективе сарадње са привредом подржава иницијативе овог типа интерсекторске сарадње и подвлачи да ће Туристичка организација Херцег Новог увек дати подршку регионалним културним садржајима у оквиру туристичке понуде града. Госпођа Авдић је присутнима представила десетогодишњи рад међународне уметничке колоније Херцег-Нови-Сад на којој је учествовало 86 уметника из Мађарске, Пољске, Аустрије, Румуније, Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније. Амбијент бококоторског залива је непресушна инспирација визуелним уметницима, што се најбоље види кроз десетогодишње трајање овог пројекта који је доказ успешне сарадање и добар пример повезивања културних садржаја и установа са привредом и туризмом.
На крају конференције учесници су се усагласили да треба наставити започету традицију представљања културног програма града Новог Сада у Херцег Новом, као и да ће представници установа из Херцег Новог дати предлог са којим ће се програмима представити новосадској публици у Културном центру Новог Сада 2023. године

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања