Održana promocija zbornika radova „Otpor fašizmu – Vojvodina 1941. ˮ

09/05/2017

Promocija zbornika radova „Otpor fašizmu – Vojvodina 1941. ˮ održana je u utorak 9. maja u Klubu „Tribina mladihˮ Kulturnog centra Novog Sada. Na promociji su govorili: Stanko Šušnjar, predsednik Udruženja antifašista Srbije i autori objavljenih radova dr Danijela Grujić, dr Predrag Bajić i prof. dr Boris Kršev.

U uvodnom govoru, predsednik Udruženja antifašista Srbije, Stanko Šušnjar, najpre se zahvalio Kulturnom centru Novog Sada što je omogućio organizovanje ovakvog skupa, kao i svim prisutnim gostima.

Promocija zbornika organizovana je kao podsećanje na Tribinu mladih, kultnu organizaciju iz druge polovine prošlog veka, po kojoj je Novi Sad bio prepoznatljiv u velikoj državi Jugoslaviji. Tribina mladih je svojim sadržajem, aktuelnošću, avangardom i novinama u najrazličitijim sferama kulture ostavila neizbrisiv trag na potonje generacije. Istovremeno, oraganizovanjem promocije obeležen je i 9. maj, Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

„Ovo je najpovoljniji datum za podsećanje i razgovor o velikim ljudskim i materijalnim žrtvama koje su podnete u borbi protiv fašističkih sila, koje su težile ovladati svetom i svoju ideologiju nametnuti ljudskoj civilizaciji.”

Cilj Udruženja jeste da se u budućnosti realizuje još ovakvih skupova koji će okupiti naučne radnike, stručnjake i organizacije koje neguju tekovine antifašističke borbe i da se na taj način dodatno analizira i prikaže antifašistički otpor i borba u Vojvodini, u periodu od 1941. do 1945. godine.

Profesorka filozofije, dr Danijela Grujić, ističe izazovnost teme oko koje je Zbornik okupljen. Ova tema se danas deklarativno veoma uvažava, ali često i vešto zaobilazi. Ona napominje kako današnja generacija nema direktnu sponu neposrednog životnog iskustva sa minulim dobom i svako doživljavanje ovog doba je naknadno. Pročitavši odlomak svog rada iz Zbornika, Danijela je prisutnima predstavila smisao antifašizma u perspektivi filozofske hermeneutike.

Dr Predrag Bajić, jedan od autora Zbornika i predstavnik Muzeja Vojvodine, predstavio je, u kratkim crtama, lik i delo Aleksandra Berića, koji je početkom 1940. godine preuzeo jednu od najvažnijih dužnosti u Rečnoj floti, komandu nad monitorom „Drava”, hrabro žrtvujući sopstveni život za otadžbinu.

Prof. dr Boris Kršev upozorio je na izostanak medijske podrške u organizovanju ovakvih skupova, što je pokazatelj trenutnog stanja društvene svesti o antifašizmu. On podseća na višedimenzijalnost antifašizma: na njegovo generisanje tokom Prvog svetskog rata i njegovo eskaliranje tokom Drugog svetskog rata, koje rezultira pružanjem otpora šovinizmu i isključivosti po nacionalnoj, verskoj, političkoj i drugim pripadnostima. Ova istorisjska dimenzija dala je osnovu za današnju, civilizacijsku dimenziju antifašizma.

Zbornik „Otpor fašizmu – Vojvodina 1941. ˮ sastavljen je od trinaest radova eminentnih stručnjaka, ali i mlađih istoričara koji su uključeni u njegovo stvaranje. Šušnjar posebno ističe značaj doprinosa temi antifašizma od strane mlađih generacija i poziva mlade da se i dalje što više angažuju na ovom polju.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja