Одржана промоција зборника радова „Отпор фашизму – Војводина 1941. ˮ

09/05/2017

Промоција зборника радова „Отпор фашизму – Војводина 1941. ˮ одржана je у уторак 9. маја у Клубу „Трибина младихˮ Културног центра Новог Сада. На промоцији су говорили: Станко Шушњар, председник Удружења антифашиста Србије и аутори објављених радова др Данијела Грујић, др Предраг Бајић и проф. др Борис Кршев.

У уводном говору, председник Удружења антифашиста Србије, Станко Шушњар, најпре се захвалио Културном центру Новог Сада што је омогућио организовање оваквог скупа, као и свим присутним гостима.

Промоција зборника организована је као подсећање на Трибину младих, култну организацију из друге половине прошлог века, по којој је Нови Сад био препознатљив у великој држави Југославији. Трибина младих је својим садржајем, актуелношћу, авангардом и новинама у најразличитијим сферама културе оставила неизбрисив траг на потоње генерације. Истовремено, ораганизовањем промоције обележен је и 9. мај, Дан победе над фашизмом у Другом светском рату.

„Ово је најповољнији датум за подсећање и разговор о великим људским и материјалним жртвама које су поднете у борби против фашистичких сила, које су тежиле овладати светом и своју идеологију наметнути људској цивилизацији.”

Циљ Удружења јесте да се у будућности реализује још оваквих скупова који ће окупити научне раднике, стручњаке и организације које негују тековине антифашистичке борбе и да се на тај начин додатно анализира и прикаже антифашистички отпор и борба у Војводини, у периоду од 1941. до 1945. године.

Професорка филозофије, др Данијела Грујић, истиче изазовност теме око које је Зборник окупљен. Ова тема се данас декларативно веома уважава, али често и вешто заобилази. Она напомиње како данашња генерација нема директну спону непосредног животног искуства са минулим добом и свако доживљавање овог доба је накнадно. Прочитавши одломак свог рада из Зборника, Данијела је присутнима представила смисао антифашизма у перспективи филозофске херменеутике.

Др Предраг Бајић, један од аутора Зборника и представник Музеја Војводине, представио је, у кратким цртама, лик и дело Александра Берића, који је почетком 1940. године преузео једну од најважнијих дужности у Речној флоти, команду над монитором „Драва”, храбро жртвујући сопствени живот за отаџбину.

Проф. др Борис Кршев упозорио је на изостанак медијске подршке у организовању оваквих скупова, што је показатељ тренутног стања друштвене свести о антифашизму. Он подсећа на вишедимензијалност антифашизма: на његово генерисање током Првог светског рата и његово ескалирање током Другог светског рата, које резултира пружањем отпора шовинизму и искључивости по националној, верској, политичкој и другим припадностима. Ова историсјска димензија дала је основу за данашњу, цивилизацијску димензију антифашизма.

Зборник „Отпор фашизму – Војводина 1941. ˮ састављен је од тринаест радова еминентних стручњака, али и млађих историчара који су укључени у његово стварање. Шушњар посебно истиче значај доприноса теми антифашизма од стране млађих генерација и позива младе да се и даље што више ангажују на овом пољу.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања