Održana promocija zbirke pesama „Odbrana proleća“ Sunčice Radulović Torbice

19/11/2019

U utorak 19. novembra u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada, promovisana je zbirka pesama „Odbrana proleća“ („Prometej“, 2019) autorke Sunčice Radulović Torbice. Na promociji su, pored autorke, govorili recenzenti dr Marija Jeftimijević Mihajlović i Miroslav Aleksić. Voditelj programa bila je glumica i profesor srpske književnosti Biljana Mrmoš koja je čitala pesme iz zbirke.

Zahvalivši se Kulturnom centru Novog Sada i Bojanu Panaotoviću, direktoru ove ustanove na domaćinstvu, Biljana Mrmoš se mnogobrojnoj publici obratila rečima da se za manje od dve godine Sunčica Radulović Torbica javlja sa drugom pesničkom knjigom u izdanju uglednog novosadskog „Prometeja“.

Tim povodom, osnivač, vlasnik i direktor izdavačke kuće „Prometej“ Zoran Kolundžija rekao je da mu je velika čast što je potpisan kao izdavač zbirke „Odbrana proleća“.

-Ko god bude uzeo ovu knjigu u ruku videće da je posebna, da dotiče razne teme, govori jednim vlastitim jezikom koji će se pamtiti, ali i dalje razvijati – rekao je Kolundžija.

 Dr Marija Jeftimijević Mihajlović je kazala da Sunčicino  ime nije nepoznato u književnoj javnosti.

– Objavila je zbirku „Nikolajevski nokturno“ 2018. godine. U svet književnosti je ušla, ne samo kao zrela i formirana ličnost, nego kao zreo pesnik. Može se konstatovati da Sunčica nastavlja da misaono produbljuje i poetski eksplicira one iste teme kojima se bavila u prethodnoj zbirci, s tom razlikom što je ovde spektar tih značenja daleko bogatiji na šta ukazuje brojnost pesama – objasnila je Jeftimijević Mihajlović.

Ona je, zatim, dodala da autorka želi ovom zbirkom da apostrofira princip vraćanja detinjstvu, tj. dobu pre čovekovog pada, dobu čistote i nevinosti u kojem nije vladalo vreme obezduhovljenosti poput današnjice.

Istaknuvši činjenicu da se ne događa često da neko ko dočeka zrele godine objavi prvu knjigu, a nakon manje od dve godine i drugu, Miroslav Aleksić se nadovezao rečima da je druga knjiga Sunčicu upisala u red ozbiljnih pesnika.

– Radulović Torbica se našla kao pesnik koji pokušava da odbrani svet od ove civilizacijske obmane koja čini da mi više nismo oni ljudi koji smo bili ili koji smo mislili da smo bili – kazao je Aleksić.

Na kraju, prisutnima se obratila i autorka pročitavši naslovnu pesmu zbirke „Odbrana proleća“ koju je posvetila majci, a potom se zahvalila publici, izdavačkoj kući i svima onima koji su omogućili da zbirka bude objavljena.

U muzičkom delu programa učestvovali su pijanistkinja Staša Stamenković, kao i vokalna solistkinja Anastasija Grk, uz klavirsku pratnju Aleksandra Savića.

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja