Одржана промоција збирке песама „Одбрана пролећа“ Сунчице Радуловић Торбице

19/11/2019

У уторак 19. новембра у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада, промовисана је збирка песама „Одбрана пролећа“ („Прометеј“, 2019) ауторке Сунчице Радуловић Торбице. На промоцији су, поред ауторке, говорили рецензенти др Марија Јефтимијевић Михајловић и Мирослав Алексић. Водитељ програма била је глумица и професор српске књижевности Биљана Мрмош која је читала песме из збирке.

Захваливши се Културном центру Новог Сада и Бојану Панаотовићу, директору ове установе на домаћинству, Биљана Мрмош се многобројној публици обратила речима да се за мање од две године Сунчица Радуловић Торбица јавља са другом песничком књигом у издању угледног новосадског „Прометеја“.

Тим поводом, оснивач, власник и директор издавачке куће „Прометеј“ Зоран Колунџија рекаo je да му је велика част што је потписан као издавач збирке „Одбрана пролећа“.

-Ко год буде узео ову књигу у руку видеће да је посебна, да дотиче разне теме, говори једним властитим језиком који ће се памтити, али и даље развијати – рекао је Колунџија.

 Др Марија Јефтимијевић Михајловић је казала да Сунчицино  име није непознато у књижевној јавности.

– Објавила је збирку „Николајевски ноктурно“ 2018. године. У свет књижевности је ушла, не само као зрела и формирана личност, него као зрео песник. Може се констатовати да Сунчица наставља да мисаоно продубљује и поетски експлицира оне исте теме којима се бавила у претходној збирци, с том разликом што је овде спектар тих значења далеко богатији на шта указује бројност песама – објаснила је Јефтимијевић Михајловић.

Она је, затим, додала да ауторка жели овом збирком да апострофира принцип враћања детињству, тј. добу пре човековог пада, добу чистоте и невиности у којем није владало време обездуховљености попут данашњице.

Истакнувши чињеницу да се не догађа често да неко ко дочека зреле године објави прву књигу, а након мање од две године и другу, Мирослав Алексић се надовезао речима да је друга књига Сунчицу уписала у ред озбиљних песника.

– Радуловић Торбица се нашла као песник који покушава да одбрани свет од ове цивилизацијске обмане која чини да ми више нисмо они људи који смо били или који смо мислили да смо били – казао је Алексић.

На крају, присутнима се обратила и ауторка прочитавши насловну песму збирке „Одбрана пролећа“ коју је посветила мајци, а потом се захвалила публици, издавачкој кући и свима онима који су омогућили да збирка буде објављена.

У музичком делу програма учествовали су пијанисткиња Сташа Стаменковић, као и вокална солисткиња Анастасија Грк, уз клавирску пратњу Александра Савића.

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања