Одржана промоција збирке песама „Баладе љубави“ Марка Јовичића

26/12/2018

У среду, 26. децембра, у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада, уприличена је промоција збирке песама „Баладе љубави“ Марка Јовичића. На промоцији су, осим  аутора, говорили: Недељко Попадић, песник и главни и одговорни уредник часописа за децу „Витез“, Раде Ђерговић, сатиричар и афористичар, др Перо Солар, песник, Милица Плавшић и Верица Михаиловић, песникиње.

     Млади песник из Темерина и аутор збирке песама „Баладе љубави“ (издање књижевног часописа „Витез“) Марко Јовичић, захвалио се на почетку домаћину Културном центру на гостопримству, а потом и пријатељима и члановима књижевне редакције „Витез“ који су својим присуством увеличали промоцију.

     Недељко Попадић је казао да Марко израста у човека који ће једног дана бити класик и који крупним корацима граби напред.

     – Марко зна све оно што су наши највећи песници знали. Не пише на силу зато што је песник и зато што самим тим треба да пише. Не, он ретко пише. Када га Бог пипне руком, изнедри песму која просто излети из њега – рекао је Попадић додавши да ће се по Марку, сасвим сигурно, звати нека улица или школа.

     Др Перо Солар из Београда, такође члан „Витеза“, казивао је стихове песме „Очев сат“, а Раде Ђерговић, добитник награде „Радоје Домановић“ за укупни допринос српској сатири и хумору, читао је афоризме који су мамили аплаузе бројне публике.

     Песникиње Милица Плавшић и Верица Михаиловић увеличале су промоцију рецитујући стихове својих песама, а на крају је Марко Јовичић казивао своје стихове „Како да јој кажем“, „Необична“, „Жито“ и „Ви сте моји пријатељи“.

     Марко Јовичић један је од најбољих младих песника у Србији. Такође, сматра се једним од најдаровитијих песника у последње време. Добитник је златне повеље Београдског фестивала писаца за децу „Витезово пролеће“, као и песничке повеље за освојену специјалну награду на песничкој манифестацији „Бешеновска приношења“ манастира Бешеново. Заступљен је у најзначајнијим антологијама савремене српске књижевности. Члан је редакције књижевног часописа за децу „Витез“.

Марко пише из љубави, пише зато што му стихови навиру, зато што воли лепу песму. Стихови су складни, пуни емоција, рима је укрштена, углавном у осмерцима и десетерцима, у духу наше народне поезије. Млади романтик са лакоћом ређа стихове о мајци, љубави, домовини, и свака песма пуна је љубави и топлине.

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања