Održana promocija romana „Operacija Digitalni anđeo“  Vanje Eleza

29/11/2019

U petak 29. novembra u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada, upriličena je promocija romana „Operacija Digitalni anđeo“ novinara i autora Vanje Eleza. Moderator je bio Stevan Babić.

Ovo književno delo je, pre svega, ljubavna priča u kojoj se sreću dvoje ljudi (David i Ana) koji su potpuno različiti zbog čega se i privlače. Kroz njihov odnos pisac sagledava društveno stanje i jasno kritikuje određene pojave u savremenom čovečanstvu. Dinamična priča koja u sebi sadrži dozu akcije, erotike, mistike, ali i realizma nas sve vreme ostavlja u nedoumici – šta je tu stvarnost, a šta iluzija?

Elez se na početku promocije zahvalio Kulturnom centru Novog Sada na mogućnosti da u ovoj ustanovi promoviše svoj roman – prvenac koji je u protekla dva i po meseca stigao i do Australije i Kanade.

-Naročito me je iznenadilo to što sam neposredno po objavljivanja romana dobio poziv iz Berlina. Čovek je naručio primerak knjige za sebe, a drugi za manastir i rekao mi je da ono o čemu ja pišem, njemu se događa u stvarnom životu – ispričao je Elez.

Osvrnuvši se na svoj roman, Elez je podsetio na biblijsku priču o potopu koju neki pokušavaju da negiraju, mada u svakom delu sveta postoji 700 legendi koje pričaju tu potpuno istu priču. Druga tačka povodom koje se svet deli, rekao je autor u nastavku, jeste poslednje biblijsko proročanstvo vezano za nas na planeti zemlji. Na naslovnici knjige je slika čoveka koji simbolizuje zapadnu crkvu i koji na jednoj ruci ima Hristovu ranu, a na drugoj bar-kod.

-Prva firma koja je proizvodila čipove, slučajno ili ne, zvala se „Digitalni anđeo“. Odmah su se pobunili Evangelski hrišćani. Firma je promenila ime, ali je nastavila da se bavi čipovanjem – rekao je autor knjige „Operacija Digitalni anđeo.“

     Vanja Elez (1973) rođen je u Sarajevu gde je pohađao osnovnu i srednju Elektrotehničku školu, a 1992. godine upisao je Mašinski fakultet. Ratna dejstva na prostoru SFRJ prekinula su njegove studije, te se samostalno otisnuo u svet kao osamnaestogodišnjak. Nekoliko godina proveo je u Nemačkoj radeći najrazličitije poslove od građevinskih do onih u auto-industriji.

Posle rata po povratku na Balkan godinama radi kao bukmejker u kladionicama, a zatim godinu dana provodi u Italiji. Posle ponovnog povratka u Sarajevo počinje da se bavi novinarstvom. Postaje urednik i voditelj emisija „Teorija zavere“ i „Lice nacije“, na televiziji u Istočnom Sarajevu. Radio je i kao urednik na nekoliko veb-portala na balkanskim prostorima, a ubrzo objavljuje i roman – prvenac.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja