Održana promocija romana „Kada se završi rat“ Petra Pješivca

21/10/2019

U ponedeljak 21. oktobra u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada, upriličena je promocija romana „Kada se završi rat“ pisca Petra Pješivca. O knjizi su, pored autora, govorili: Nenad Šaponja, izdavač, Đorđe Pisarov, književnik, Stanko Popović, novinar i Franja Petrinović, književnik.

Petar Pješivac je pisac i lekar koji živi u Australiji. U književnost je ušao objavljivanjem kratkih priča (časopis za kulturu Pogledi, Toronto, Kanada) a 2001. i svoj prvi roman „Ž“ u izdanju Matice srpske. Romanima „Priručnik za rušenje“ 2011, „Povratak Ž-a“ 2013. i „Priručnik za cinkarenje“ 2015, ulazi u izbor za Ninovu nagradu. Njegov najnoviji roman „Kada se završi rat“ izašao je iz štampe u septembru 2018. godine, kod AGORE iz Zrenjanina.

Večerašnju promociju otvorio je novinar Stanko Popović pozdravivši novosadsku publiku kao i Njegovu Ekselenciju Dragana Đurovića, generalnog konzula Konzulata Crne Gore u Srbiji sa sedištem u Sremskim Karlovcima.

Popović je, zatim, dodao da u KCNS, kući kulture i umetnosti, govori s posebnom emocijom posle gotovo 50 godina kada je u Klubu „Tribina mladih“ vodio dizajn program.

– Večeras pričamo o Petru Pješivcu, a u ovakvim prilikama imam običaj da kažem da zavičaj nije samo puka geografska odrednica. Zavičaj je nešto više: prepletaj slika, ljudi, predela i zvukova koji trajno ostaju u čoveku. Ako neko to pretoči u neki vid stvaralaštva, poput Pješivca, učinio je puno, jer zavičajne priče traju – rekao je Popović.

U ime izdavačke kuće Agora, Nenad Šaponja rekao je da je roman „Kada se završi rat“ veoma moderna knjiga koja se bavi poezijom i pozicijom pripovedača i „skoro da se do kraja ne zna ko je pripovedač“.

– Knjiga nosi svoje duboko književno literarno utemeljenje – kazao je Šaponja dodajući da se posle ovog štiva pitao kako i zašto mi ovde ne Balkanu ne prepoznajemo svoju dijasporu, jer rasuti po svetu naši ljudi  – stvaraju.

Novinar Stanko Popović je potom istakao da se ova promocija organizuje u saradnji sa Udruženjem Crnogoraca Novog Sada, te da je ovo prilika da se predstavi i projekat „Zublja“ Filipa Đukanovića. Tokom večeri, Nikola Bulatović je čitao delove Pješivčeve knjige uz muzičku pratnju braće Krstić.

Autor Petar Pješivac kazao je da je svoj roman predstavio prošle godine na Beogradskom sajmu, potom u Melburnu, a početkom avgusta i na Žabljaku u okviru tamošnjeg filmskog festivala.

– Ovaj roman priča o izgnanstvu, o borbi sa gubitkom identiteta. Duh junaka ovog romana postaje poprište večitog unutrašnjeg konflikta – kazao je autor.

Književnik Đorđe Pisarov pročitao je esej koji se bavi naizgled bezazlenijom temom koja je čak i starija od izgnanstva. Reč je o ljubavnom sloju ove priče.

Na kraju promocije, izdavač prvog Pješivčevog romana Franja Petrinović,  kazao je da, kada čitamo roman „Kada se završi rat“, „mi moramo postaviti pitanje: zašto se on promenio, koji su to razlozi, i da li je teret imigracije taj koji nam smeta“.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja