Одржана промоција романа „Када се заврши рат“ Петра Пјешивца

21/10/2019

У понедељак 21. октобра у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада, уприличена је промоција романа „Када се заврши рат“ писца Петра Пјешивца. О књизи су, поред аутора, говорили: Ненад Шапоња, издавач, Ђорђе Писаров, књижевник, Станко Поповић, новинар и Фрања Петриновић, књижевник.

Петар Пјешивац је писац и лекар који живи у Аустралији. У књижевност је ушао објављивањем кратких прича (часопис за културу Погледи, Торонто, Канада) а 2001. и свој први роман „Ж“ у издању Матице српске. Романима „Приручник за рушење“ 2011, „Повратак Ж-а“ 2013. и „Приручник за цинкарење“ 2015, улази у избор за Нинову награду. Његов најновији роман „Када се заврши рат“ изашао је из штампе у септембру 2018. године, код АГОРЕ из Зрењанина.

Вечерашњу промоцију отворио је новинар Станко Поповић поздравивши новосадску публику као и Његову Eкселенцију Драгана Ђуровића, генералног конзула Конзулата Црне Горе у Србији са седиштем у Сремским Карловцима.

Поповић је, затим, додао да у КЦНС, кући културе и уметности, говори с посебном емоцијом после готово 50 година када је у Клубу „Трибина младих“ водио дизајн програм.

– Вечерас причамо о Петру Пјешивцу, а у оваквим приликама имам обичај да кажем да завичај није само пука географска одредница. Завичај је нешто више: преплетај слика, људи, предела и звукова који трајно остају у човеку. Ако неко то преточи у неки вид стваралаштва, попут Пјешивца, учинио је пуно, јер завичајне приче трају – рекао је Поповић.

У име издавачке куће Агора, Ненад Шапоња рекао је да је роман „Када се заврши рат“ веома модерна књига која се бави поезијом и позицијом приповедача и „скоро да се до краја не зна ко је приповедач“.

– Књига носи своје дубоко књижевно литерарно утемељење – казао је Шапоња додајући да се после овог штива питао како и зашто ми овде не Балкану не препознајемо своју дијаспору, јер расути по свету наши људи  – стварају.

Новинар Станко Поповић је потом истакао да се ова промоција организује у сарадњи са Удружењем Црногораца Новог Сада, те да је ово прилика да се представи и пројекат „Зубља“ Филипа Ђукановића. Током вечери, Никола Булатовић је читао делове Пјешивчеве књиге уз музичку пратњу браће Крстић.

Аутор Петар Пјешивац казао је да је свој роман представио прошле године на Београдском сајму, потом у Мелбурну, а почетком августа и на Жабљаку у оквиру тамошњег филмског фестивала.

– Овај роман прича о изгнанству, о борби са губитком идентитета. Дух јунака овог романа постаје поприште вечитог унутрашњег конфликта – казао је аутор.

Књижевник Ђорђе Писаров прочитао је есеј који се бави наизглед безазленијом темом која је чак и старија од изгнанства. Реч је о љубавном слоју ове приче.

На крају промоције, издавач првог Пјешивчевог романа Фрања Петриновић,  казао је да, када читамо роман „Када се заврши рат“, „ми морамо поставити питање: зашто се он променио, који су то разлози, и да ли је терет имиграције тај који нам смета“.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања