Održana promocija monografije slikara Slavka Krunića „Mauzolej nesavršenstva“

18/10/2019

U petak 18. oktobra u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada, upriličena je promocija monografije slikara Slavka Krunića „Mauzolej nesavršenstva“. O monografiji su, pored autora, govorili: Nebojša Grujičić, novinar i publicista i Bil Guld, muzičar, producent i basista rok –benda Faith no more iz San Franciska. Specijalni gost bila je muzička grupa Deep Steady. U ime domaćina, promociji je prisustvovala Sunčica Marković, pomoćnik direktora KCNS.

 

Monografija „Mauzolej nesavršenstva“ predstavlja zbirku vrlo slikovitih i satiričnih slikarskih portreta. Junaci Krunićevih portreta odupiru se svakoj mogućnosti da budu razdvojeni od posmatrača, ali i da naprave razliku između sebe i umetničkog dela.

Dobrodošlicu je publici na početku promocije u KCNS muzikom poželeo bend Deep Steady iz Novog Sada, a potom je Nebojša Grujičić, novinar i publicista, pročitao tekst „Zašto volim Slavka Krunića“ autorke Mirjane Ognjanović, književnice i prevodioca. Tekst je objavljen u časopisu „Moderna vremena“.

U tom tekstu ona ističe da slikar Krunić voli književnost, da voli bajke jer lako premošćuju geografske i socijalne razlike,kao i razlike u naravi te da je zbog osećaja humora bio i ostao privržen stripovima i „ska“ muzici.

Nadahnut Krunićevim slikama, Bil Guld je napisao biografiju imaginarnog svedoka „Mauzoleja nesavršenstva“. Iz te simbioze nastala je i neobična kombinacija različitih likovnih izraza oblikovanih kroz vežbu o nesavršenstvu.

Govoreći o ovoj knjizi novosadskoj publici, Guld se prisetio poznanstva sa Slavkom Krunićem koje traje više od 15 godina.

– Kada sam bio u njegovoj kući, video sam sve te njegove slike po zidu i to je bila moja prva impresija. Svaki delić njegove slike nam govori neku priču – otkrio je basista grupe Faith no more.

Autor monografije Slavko Krunić kazao je da je „Mauzolej nesavršenstva“ objavljen u Engleskoj, a da je 16. oktobra na međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu imao svoju premijeru.

Krunić, slikar i ilustrator, rođen je u Beogradu. Za svoja umetnička dela višestruko je nagrađivan. Kao najveće priznanja  svom umetničkom radu doživljava ilustracije koje je napravio za omote albuma svojih omiljenih bendova.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja