Одржана промоција монографије сликара Славка Крунића „Маузолеј несавршенства“

18/10/2019

У петак 18. октобра у Великој сали Културног центра Новог Сада, уприличена је промоција монографије сликара Славка Крунића „Маузолеј несавршенства“. О монографији су, поред аутора, говорили: Небојша Грујичић, новинар и публициста и Бил Гулд, музичар, продуцент и басиста рок –бенда Faith no more из Сан Франциска. Специјални гост била је музичка група Deep Steady. У име домаћина, промоцији је присуствовала Сунчица Марковић, помоћник директора КЦНС.

 

Монографија „Маузолеј несавршенства“ представља збирку врло сликовитих и сатиричних сликарских портрета. Јунаци Крунићевих портрета одупиру се свакој могућности да буду раздвојени од посматрача, али и да направе разлику између себе и уметничког дела.

Добродошлицу је публици на почетку промоције у КЦНС музиком пожелео бенд Deep Steady из Новог Сада, а потом је Небојша Грујичић, новинар и публициста, прочитао текст „Зашто волим Славка Крунића“ ауторке Мирјане Огњановић, књижевнице и преводиоца. Текст је објављен у часопису „Модерна времена“.

У том тексту она истиче да сликар Крунић воли књижевност, да воли бајке јер лако премошћују географске и социјалне разлике,као и разлике у нарави те да је због осећаја хумора био и остао привржен стриповима и „ска“ музици.

Надахнут Крунићевим сликама, Бил Гулд је написао биографију имагинарног сведока „Маузолеја несавршенства“. Из те симбиозе настала је и необична комбинација различитих ликовних израза обликованих кроз вежбу о несавршенству.

Говорећи о овој књизи новосадској публици, Гулд се присетио познанства са Славком Крунићем које траје више од 15 година.

– Када сам био у његовој кући, видео сам све те његове слике по зиду и то је била моја прва импресија. Сваки делић његове слике нам говори неку причу – открио је басиста групе Faith no more.

Аутор монографије Славко Крунић казао је да је „Маузолеј несавршенства“ објављен у Енглеској, а да је 16. октобра на међународном сајму књига у Франкфурту имао своју премијеру.

Крунић, сликар и илустратор, рођен је у Београду. За своја уметничка дела вишеструко је награђиван. Као највеће признања  свом уметничком раду доживљава илустрације које је направио за омоте албума својих омиљених бендова.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања