Одржана промоција књижевног стваралаштва Мухарема Баздуља

28/02/2019

У четвртак 28. фебруара, у клубу „Трибина млaдих” Културног центра Новог Сада, одржана је промоција књижевног стваралаштва Мухарема Баздуља, писца, новинара и преводиоца из БиХ.

На промоцији је, поред аутора, говорио Милан Громовић, истраживач приправник на Филозофском факултету у Новом Саду који је и аутор приказа најновијег Баздуљовог романа „Квадратни корен из живота“.

– Оно што се догодило нашем друштву 90-их година прошлог века, историчари, колико год желели, не могу да опишу, јер историографији је за објективну дистанцу потребно око 50 година. Међутим, писци имају пуно право да о томе пишу, а то је важна црта стваралаштва Мухарема Баздуља – рекао је Громовић.

Он је истакао да Баздуљеви романи и кратке приче имају својеврсну приватну историју ових наших простора и наших људских судбина. Такав роман је „Лутка од марципана“, а новосадској публици занимљива је Баздуљева веза са Данилом Кишом у роману „Сјетва соли.“

Баздуљ је, поздравивши новосадску публику, рекао да воли да долази у Нови Сад и подсетио се свог првог доласка 2009. године поводом учешћа на Просефесту.

– У друштвима као што је наше, књижевност има функцију више. Управо због своје маргиналне позиције може да проблематизује и поставља нека питања која социјално нису прагматична. У књижевности се сви ломови који су наше животе обележили покушавају осмислити. Једна од функција књижевности је да се на тај начин препознајемо у овом времену програмског обесмишљавања, да се подсетимо да смо људи – казао је Баздуљ.

У наставку, Баздуљ је подсетио да је у 19. веку, у царској Русији Николај Чернишевски поставио питање: „Да ли су важније кобасице или Шекспир?“ Историја је, заправо, показала да је гладном човеку кобасица увек важнија од Шекспира.

– Али оно с чиме се ми данас, 150 година после Чернишевског, сусрећемо, није више питање „кобасица или Шекспир“, то је питање „фејсбук или Шекспир“. Питање данас гласи – може ли се међуљудска комуникација свести на ниво трача, информације и зависти или ћемо уместо тога да бирамо комуникацију и емпатију – рекао је Баздуљ, а затим одговарао на бројна питања присутних.

      Мухарем Баздуљ рођен је 1977. године у Травнику, БиХ. Дипломирао је и магистрирао на Филозофском факултету у Сарајеву – енглески језик, енглеску и америчку књижевност. Књижевне и публицистичке текстове Баздyљ објављује у часописима и листовима у БиХ, Србији и региону. Књиге су му преведене и објављене на немачком, енглеском и пољском језику, а приче и есеји на још десетак језика.

Писање Баздуљево високо је цењено у БиХ и Србији. Године 2013. добио је награду Друштва новинара БиХ за најбољег новинара у категорији штампаних медија. У 2014. години постао је добитник две српске новинарске награде: награде листа Данас – „Станислав Сташа Маринковић“ и награде „Богдан Тирнанић“ Удружења новинара Србије.

До јанyара 2019. године објавио је осам романа, пет књига прича, три књиге колумни, две књиге есеја, једну књигу сонета и једну драму. Наслови романа су: Концерт, Ђаур и Зулејха, Сјетва соли, Април на Влашићy, Мали прозор, Лутка од марципана, Квадратни корен из живота

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања