Одржана промоција књиге Живадина Јовановића „1244 – кључ мира у Европи“

19/11/2018

У понедељак, 19. новембра у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада, представљена је књига  „1244 – кључ мира у Европи“ некадашњег министра иностраних послова СРЈ Живадина Јовановића. Поред аутора, о књизи су говорили: Драган Лакићевић, директор Српске књижевне задруге, Чедомир Штрбац, дипломата, и Милорад Вукашиновић, новинар и публициста.

Ова књига, у издаваштву Београдског форума за свет равноправних и Српске књижевне задруге, представља збирку чланака, интервјуа и јавних иступања аутора објављених у домаћим и страним медијима у периоду од 1997. до септембра 2018. године.

Домаћин трибине Милорад Вукашиновић рекао је да је књига Живадина Јовановића капитално дело, али и незаобилазни документ који осликава атмосферу у међународним односима 90-их година прошлог века који су узроковали НАТО агресију на СРЈ 1999. године.

– Баш због тога ову књигу треба схватити као допринос разумевању феномена моралне хипокризије пропагатора једног поретка, заправо глобалног нереда, који стоји иза покушаја отмице нашег Косова и Метохије супротно свим још увек важећим нормама међународног права, а посебно повеље Уједињених нација – казао је Вукашиновић у уводном делу промоције књиге Живадина Јовановића.

Први човек Српске књижевне задруге Драган Лакићевић подсетио је да је Јовановић угледно име југословенске и српске дипломатије у три последње деценије 20. века и као учесник има право на овакву књигу – обимну, свестрану и разуђену. Дипломата Чедомир Штрбац нагласио је да је реч о веома значајној књизи која се тиче наше прошлости, а добрано и садашњости. Овим делом, рекао је даље Штрбац, Јовановић се представио као одлучан и доследан дипломатски борац у одбрани историјске српске земље Косова и Метохије.

Захваливши новосадској публици на указаној пажњи, Јовановић је рекао да је ово обимно дело произашло из његовог осећаја обавезе „да не ћутим на ћутање“ о резолуцији 1244 Савета безбедности УН која је усвојена 10. јуна 1999. године.

– Морило ме је и оптерећивало то што се ћути на кристално чисту и јасну правну позицију за одбрану права и интереса Србије на Косово и Метохију. Србија нема снажнији аргумент нити јачу основу да брани своје право на КиМ него што је резолуција 1244 – нагласио је Јовановић.

Бивши шеф наше дипломатије додао је да је седница Савета безбедности, на којој је документ резолуције о КиМ усвојен, била попут Бечког или Берлинског конгреса које изучавају деца у целом свету. На тим конгресима, рекао је даље аутор, решавале су се кризе, а по његовом дубоком уверењу, криза у вези са КиМ није ништа мање глобална од неких криза у историји човечанства. Јовановић је упозорио да би предаја Косова и Метохије значила припрему терена за нове захтеве територија које Србији припадају.

– То није претпоставка, то стоји у плановима. Сетимо се да је немачки амбасадор Мас говорио да ће нам се ако не дамо Косово, отворити питање Војводине, Санџака и тако даље. Они се надају да ће Србија потписати капитулацију, у шта ја нећу да верујем, да би отворили одмах нове сепаратизме помоћу децентрализације  – истакао је на крају промоције Живадин Јовановић.

Коментари

Радомир Батуран Радомир Батуран

Сагласан сам са приказивачима књиге господина Живадина Јовановића. Господин Јовановић је узор патриота и угледни српски дипломата који није престао да се бори за српску идеју, идентитет и достојанства Срба и после престанка његове држвничке функције и мисије. Више је урадио за Србији него сви државници и државни министри после њега. Речју, господин Јовановић је личност са интегритетом која заслужује високо постовање у српском народу.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања