Održana promocija knjige „Zapadni zid nije pao”

21/03/2019

U četvrtak 21. marta, u klubu „Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada, održana je promocija knjige „Zapadni zid nije pao” Ervena Živena, francuskog pisca. Na promociji su govorili: Gijom de Tielo, doktor političkih nauka, izdavač i saradnik u Senatu Gornjeg doma Francuskog parlamenta, prof. dr Ljubiša Despotović i dr Nenad Krstić, profesor francuskog jezika.

Autor knjige Erven Živen nije mogao da prisustvuje promociji zbog predstojećih izbora za Evropski parlament. On je istaknuti francuski intelektualac, hroničar lista Le mond, esejista, pisac i ugledni poznavalac širokog korpusa tema iz ekonomije i ekologije. Objavio je 15 knjiga koje imaju naglašen geopolitički sadržaj. Njegova knjiga „Zapadni zid nije pao” doživela je ogroman uspeh i prevedena je na sve svetske jezike.

Živen gostuje na najuglednijim svetskim univerzitetima, od Pekinga, preko Moskve, Pariza i Londona, pa sve do Bostona i Njujorka (Harvard, Kolumbija). Istaknuti je antiglobalista, patriota i suverenista. Bio je blizak saradnik poznatog francuskog političara (predsednik francuske vlade) i intelektualca Rejmona Bara. Radi kao konsultant kineske vlade za ekologiju.

Njegova poslednja knjiga „Francuska – politički trenutak” postala je „Sveto pismo” svih francuskih suverenista i čuvara francuskog identiteta. Živen je od glavnih „aduta”, kao nezavisni intelektualac, NO (Nacionalnog okupljanja) na predstojećim parlamentarnim izborima, budući da je peti na listi kandidata za EP.

 Na početku promocije prof. Despotović je rekao da je  Živen „evropski i svetski intelektualac od formata”. On nije naučni radnik klasičnog tipa, nego samosvojni intelektualac, antiglobalista, čovek konzervativne provenijencije, britkog  jezika i kuraži da se obrati svom francuskom narodu, ali i  evropskoj zajednici nacija i građanima sveta, i pošalje im vrlo jasne poruke.

– U ovoj knjizi prepoznaju se jasni autorovi stavovi. On nam svedoči da nema neutralne i nezavisne nauke, da je nauka odavno stavila svoje naučne teorije i rezultate u funkciju globalističkih ološ-elita koje brutalno nameću svoje interese evropskim nacijama i nama – rekao je Despotović i naglasio da nam autor u svojoj knjizi predočava postojanje „nevidljivog zapadnog zida” čija je svrha kontrola evropskih nacija i država.

Dr Gijom de Tielo rekao je da je Živen ranije bio veoma blizak establišmentu EU, ali je došao do zaključka da se ona u suštini bori protiv Evrope, da je njen neprijatelj.

– Čovek je ograničen svojom istorijom, geografijom i kulturom. Neka učenja iz ekologije se mogu primeniti na politiku. Ekološki problemi su globalni, ali rešenja se mogu naći na lokalu, a ekosistem živi kroz raznolikost svih biljnih i životinjskih vrsta koje u njemu učestvuju – rekao je Tielo i dodao da je Živen nedavno objavio knjigu „Francuska – politički momenat” u kojoj su opisani aktuelni događaji u toj zemlji.

    Analizirajući Živenovu tezu da se EU pretvorila u svoju suprotnost, da EU nije za Evropu nego protiv nje, dr Nenad Krstić kazao je da se u EU ne nalaze neke evropske zemlje kao što su Norveška, Švajcarska i Srbija. Krstić je na kraju  izneo svoje uverenje da će „ova EU uskoro ustupiti mesto nekoj novoj, drugačije organizovanoj Evropi”.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja