Одржана промоција књиге „Западни зид није пао”

21/03/2019

У четвртак 21. марта, у клубу „Трибина млaдих” Културног центра Новог Сада, одржана је промоција књиге „Западни зид није пао” Ервена Живена, француског писца. На промоцији су говорили: Гијом де Тиело, доктор политичких наука, издавач и сарадник у Сенату Горњег дома Француског парламента, проф. др Љубиша Деспотовић и др Ненад Крстић, професор француског језика.

Аутор књиге Ервен Живен није могао да присуствује промоцији због предстојећих избора за Европски парламент. Он је истакнути француски интелектуалац, хроничар листа Ле монд, есејиста, писац и угледни познавалац широког корпуса тема из економије и екологије. Објавио је 15 књига које имају наглашен геополитички садржај. Његова књига „Западни зид није пао” доживела је огроман успех и преведена је на све светске језике.

Живен гостује на најугледнијим светским универзитетима, од Пекинга, преко Москве, Париза и Лондона, па све до Бостона и Њујорка (Харвард, Колумбија). Истакнути је антиглобалиста, патриота и суверениста. Био је близак сарадник познатог француског политичара (председник француске владе) и интелектуалца Рејмона Бара. Ради као консултант кинеске владе за екологију.

Његова последња књига „Француска – политички тренутак” постала је „Свето писмо” свих француских суверениста и чувара француског идентитета. Живен је од главних „адута”, као независни интелектуалац, НО (Националног окупљања) на предстојећим парламентарним изборима, будући да је пети на листи кандидата за ЕП.

 На почетку промоције проф. Деспотовић је рекао да је  Живен „европски и светски интелектуалац од формата”. Он није научни радник класичног типа, него самосвојни интелектуалац, антиглобалиста, човек конзервативне провенијенције, бритког  језика и куражи да се обрати свом француском народу, али и  европској заједници нација и грађанима света, и пошаље им врло јасне поруке.

– У овој књизи препознају се јасни ауторови ставови. Он нам сведочи да нема неутралне и независне науке, да је наука одавно ставила своје научне теорије и резултате у функцију глобалистичких олош-елита које брутално намећу своје интересе европским нацијама и нама – рекао је Деспотовић и нагласио да нам аутор у својој књизи предочава постојање „невидљивог западног зида” чија је сврха контрола европских нација и држава.

Др Гијом де Тиело рекао је да је Живен раније био веома близак естаблишменту ЕУ, али је дошао до закључка да се она у суштини бори против Европе, да је њен непријатељ.

– Човек је ограничен својом историјом, географијом и културом. Нека учења из екологије се могу применити на политику. Еколошки проблеми су глобални, али решења се могу наћи на локалу, а екосистем живи кроз разноликост свих биљних и животињских врста које у њему учествују – рекао је Тиело и додао да је Живен недавно објавио књигу „Француска – политички моменат” у којој су описани актуелни догађаји у тој земљи.

    Анализирајући Живенову тезу да се ЕУ претворила у своју супротност, да ЕУ није за Европу него против ње, др Ненад Крстић казао је да се у ЕУ не налазе неке европске земље као што су Норвешка, Швајцарска и Србија. Крстић је на крају  изнео своје уверење да ће „ова ЕУ ускоро уступити место некој новој, другачије организованој Европи”.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања