Одржана промоција књиге „Транзиција из угла сасвим обичног Србина”

26/09/2018

Промоција књиге „Транзиција из угла сасвим обичног Србина” (издавач „Српски пословни простор”), одржана је у среду 26. септембра 2018. године у Ликовном салону Културног центра Новог Сада. О књизи су говорили: Ненад Радаковић, аутор, и Боривоје Рашуо, песник.

У свом обраћању публици, аутор Ненад Радаковић открио је да га је на писање подстакла борбеност, јер, како је рекао, сви се боримо за своје породице, под непрестаном смо тензијом да ли ћемо стићи да на време урадимо све обавезе.

– Прошао сам са својом генерацијом деведесете године и постмилошевићевски период, а свог детињства се сећам као нечег лепог. У другој половини 80-их година, та Југославија, коју сматрам највећом грешком у историји српског народа, била је једна озбиљна држава у којој се водило рачуна о много чему и памтим то као лепо време – рекао је аутор овог романа.

Радаковић је додао да је забрињавајуће то што се кроз целу нашу књижевност која је, како сматра, далеко боља од кинематографије, провлаче исти проблеми. У књизи Стевана Јаковљевића „Смена генерација”, писаној између два светска рата, проблеми су исти као ови данашњи.

Оно што је Светозар Марковић писао пре 150 година могло би да се каже и за данашње време. Проблеми су увек исти, решења нема, а резултат тога је да људи бивају разочарани и покушавају сами да се изборе с тим.

– Јако је лоше што људи данас васпитавају своју децу да напусте Србију; то је, по мом мишљењу, лоше. Часно је остати у овој земљи и борити се. Мала смо земља, али довољно смо јаки да изградимо ставове од којих се не одступа – поручио је Радаковић.

Песник Боривоје Рашуо казао је да када неко напише књигу, он преузима одговорност за јавну реч, као што је и Радаковић то учинио објављивањем свог првог романа у 40. години живота. Додао је да број година није од посебне важности; Меша Селимовић је роман „Дервиш и смрт” објавио у 41. години.

Говорећи о високим дометима Радаковићеве књиге, Рашуо је рекао да су они проистекли из тога што је аутор осетио дужност да напише ову књигу, а када нешто учинимо из осећања дуга – то су најплеменитије побуде.

 

 

 

 

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања