Održana promocija knjige „Tamburaški leksikon“ Ivana Saboa

11/12/2019

U sredu 11. decembra u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada održana je promocija knjige Ivana Saboa „Tamburaški leksikon“. Pored autora, o knjizi je govorio Milorad Lonić iz izdavačke kuće Železničar.

Muzički koreograf i pedagog, Milorad Lonić, nadahnuto je govorio o Sabou kao dugogodišnjem saradniku, prijatelju i čoveku koji je celog svog radnog veka poklanjao svoje znanje. On i danas rado seda pored dece koja ne znaju ni kako izgleda tambura, a ne poznaju ni note, da ih nauči onome što ne znaju i svemu što je lepo i plemenito.

– Takva je i ova knjiga, „Tamburaški leksikon“, koja će čitaoce ispuniti i učiniti ih bogatijim u saznanjima i nadahnuću – rekao je Lonić uz nadu da će ova knjiga, koja sadrži muzičke aranžmane, oživeti preko tambure.

Autor knjige „Tamburaški leksikon“ Ivan Sabo kazao je da je tambura vršnjakinja Kineskog zida i egipatskih piramida. Preživeo je kamen, a kako je preživelo drvo?

– Tako što su hiljade generacija taj instrument  prenosile. Tambura je krenula iz Azije, iz civilizacija koje su bile mnogo naprednije pre tri, četiri hiljade godina. Sam naziv „tambura“ potiče od persijske reči „tan“, a dodatkom nastavka “bur“ dobili smo „tamburu“ – objasnio je Sabo istorijat ovog čarobnog instrumenta.

U nastavku je Sabo rekao da se pre čeličnih sviralo na svilenim i crevnatim žicama. Važno je bilo da se svira. Do Balkana tambura je stigla južnim tokom preko Male Azije ili severnim tokom preko Kavkaza i Karpata.

Prema zapisu Stane Đurić Klajn, koja je proučavala  vizantinsku i srednjovekovnu muziku na Balkanu uključujući i period Nemanjića, vojnici su uhvatili trojicu Slovena koji nisu imali oružje nego žičane instrumente. Oni su rekli da su to tambure.

    U muzičkom delu programa večerašnje promocije tamburaški orkestar „Vila” izvodio je kompozicije čije su partiture objavljene u knjizi.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja