Одржана промоција књиге „Тама“ писца Немање Јованова

18/10/2019

У петак 18. октобра у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада представљена је књига „Тама“ писца Немање Јованова. О књизи су, поред аутора, говорили: Жељко Ињац – интернет новинар и Предраг Филиповић – инжењер.

Немања Јованов је филмски сниматељ, један од најбољих и најсвестранијих у нашој кинематографији. “Тама“ је његов други роман, наслова атипичног за аутора чији је матични позив да вештачки производи светлост, њоме господари и манипулише.

Поздрављајући публику окупљену у КЦНС, Предраг Филиповић је казао да је реч о другој књизи из трилогије Немање Јованова о одрастању човечанства. Прва књига је „Белина“, а трећа је у припреми и за две године биће пред читаоцима.

– У овој књизи сам заиста уживао још више него у првој, јер се у њој види колико је Јованов сазрео као писац између две књиге – рекао је Филиповић.

Објашњавајући зашто је своје књиге насловио симболично „Одрастање човечанства“, Јованов је рекао да му се чини да се човечанство још увек налази у фази раног одрастања и да се у суштини ми понашамо још увек незрело.

– У књизи „Тама“, као и у првој под насловом „Белило“ провејава и једно и друго, а на читаоцима је да провере шта је ту светло, а шта тамно. Између осталог, тамно је то што у 21. веку људи не читају, не долазе на промоције књига, а живи се стихијским животом испуњеним задовољствима која то можда и нису – рекао је аутор.

За интернет новинара Жељка Ињца реалност је перцепција коју ми имамо захваљујући утицају наше културе и цивилизације, а свака цивилизација имала је своју перцепцију реалности. Филозофи истичу да оно што је за античког Грка била реалност није била и за Римљанина или Византинца. Дакле, кроз историју немамо увек исту представу о реалности.

На крају трибине, Јованов је извео закључак из своје књиге који се базира на површности савременог човечанства. Истакао је да данас, када захваљујући новим технологијама можемо да спознамо све што нас је икада интересовало, ми окрећемо главу и било шта да се деси, или не приметимо или смо у својој неспретности спремни да се томе наругамо.

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања