Održana promocija knjige „Srem u Prvom svetskom ratu”

05/12/2019

U četvrtak 5. decembra u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada, predstavljena je knjiga dr Gorana Vasina i dr Nenada Ninkovića „Srem u Prvom svetskom ratu“. Pored autora, o knjizi je govorio i dr Milan Micić.

Knjiga dr Gorana Vasina i dr Nenada Ninkovića „Srem u Prvom svetskom ratu“ svedoči o ratnim stradanjima i nedaćama Srba sa područja Srema i prati srpsko pitanje u toj oblasti i vojnu epopeju stanovnika Srema na različitim frontovima.

Studija prikazuje ratnu dramu kroz priču i život običnog čoveka, vojnika, civila, sveštenika koji svakodnevicu rata prolaze sa zajedničkim imeniteljem  –  stradanje i neizvesnost.

Dr Milan Micić rekao je da smo poslednjih godina obeležavali stogodišnjicu Prvog svetskog rata i da su često u tim prilikama ponavljane istorijske teze, podaci, pojedini događaji i procesi koji su ranije prikazani u srpskoj istoriografiji, a da smo za tu priliku tu i tamo imali novih pomaka.

    -Međutim, teme koje se odnose na istoriju Srba koji su u to vreme živeli u Austrougarskoj, preko Save i Drine, nisu bile dovoljno obrađene. U srpskoj istoriografiji ostao je veliki prostor za obradu tema o poziciji srpskog naroda u Habzburškoj monarhiji u vreme Prvog svetskog rata – istakao je Micić.

On je precizirao da se to prvenstveno odnosi na Srbe u austrougarskoj vojsci, dobrovoljce, poziciju srpskog civilnog stanovništvo na teritoriji koje su naseljavali Srbi u vreme kada su Austrougari za čin atentata u Sarajevu optužili Srbe kao kolektivnog krivca i teme koje se odnose na interniranje Srba u logore širom monarhije.

– Austrougarska, rekao je u nastavku Micić, pre nego što je počela rat protiv Srbije i Crne Gore u Prvom svetskom ratu krenula u rat protiv sopstvenih podanika stavljajući Srbe na svojoj teritoriji, prvenstveno u BiH, izvan svakog pravnog, zakonskog, moralnog i društvenog poretka.

– Kolege Vasin i Ninković potrudili su se da nam predstave nešto što nije puno poznato, a to je Srem u Prvom svetskom ratu. Uložili su znanje, veliki rad, a pre svega i veliki napor da uđu u istorijsku građu u Beču, Budimpešti i Sentandreji, Beogradu, Sremskim Karlovcima i Sremskoj Mitrovici – kazao je Micić.

Micić je naveo da je ova knjiga zanimljiva i čita se u dahu. U njoj se Srem i pozicija Srba u njemu posmatra u širem kontekstu događaja u Habzburškoj monarhiji tokom Velikog rata.

U kaznenoj ekspediciji austrougarske vojske u Sremu je ubijeno oko 300 ljudi, a 20.000 je internirano. Iz donjeg Srema internirano je kompletno stanovništvo iz 40 sremskih sela. Do 1916. godine ti ljudi su živeli u veoma teškim uslovima na području između Virovitice i Vukovara.

 

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja