Одржана промоција књиге „Срем у Првом светском рату”

05/12/2019

У четвртак 5. децембра у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада, представљена је књига др Горанa Васинa и др Ненада Нинковића „Срем у Првом светском рату“. Поред аутора, о књизи је говорио и др Милан Мицић.

Књига др Горана Васина и др Ненада Нинковића „Срем у Првом светском рату“ сведочи о ратним страдањима и недаћама Срба са подручја Срема и прати српско питање у тој области и војну епопеју становника Срема на различитим фронтовима.

Студија приказује ратну драму кроз причу и живот обичног човека, војника, цивила, свештеника који свакодневицу рата пролазе са заједничким именитељем  –  страдање и неизвесност.

Др Милан Мицић рекао је да смо последњих година обележавали стогодишњицу Првог светског рата и да су често у тим приликама понављане историјске тезе, подаци, поједини догађаји и процеси који су раније приказани у српској историографији, а да смо за ту прилику ту и тамо имали нових помака.

    -Међутим, теме које се односе на историју Срба који су у то време живели у Аустроугарској, преко Саве и Дрине, нису биле довољно обрађене. У српској историографији остао је велики простор за обраду тема о позицији српског народа у Хабзбуршкој монархији у време Првог светског рата – истакао је Мицић.

Он је прецизирао да се то првенствено односи на Србе у аустроугарској војсци, добровољце, позицију српског цивилног становништво на територији које су насељавали Срби у време када су Аустроугари за чин атентата у Сарајеву оптужили Србе као колективног кривца и теме које се односе на интернирање Срба у логоре широм монархије.

– Аустроугарска, рекао је у наставку Мицић, пре него што је почела рат против Србије и Црне Горе у Првом светском рату кренула у рат против сопствених поданика стављајући Србе на својој територији, првенствено у БиХ, изван сваког правног, законског, моралног и друштвеног поретка.

– Колеге Васин и Нинковић потрудили су се да нам представе нешто што није пуно познато, а то је Срем у Првом светском рату. Уложили су знање, велики рад, а пре свега и велики напор да уђу у историјску грађу у Бечу, Будимпешти и Сентандреји, Београду, Сремским Карловцима и Сремској Митровици – казао је Мицић.

Мицић је навео да је ова књига занимљива и чита се у даху. У њој се Срем и позиција Срба у њему посматра у ширем контексту догађаја у Хабзбуршкој монархији током Великог рата.

У казненој експедицији аустроугарске војске у Срему је убијено око 300 људи, а 20.000 је интернирано. Из доњег Срема интернирано је комплетно становништво из 40 сремских села. До 1916. године ти људи су живели у веома тешким условима на подручју између Вировитице и Вуковара.

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања