Одржана промоција књиге „Споменар вечним српским пријатељима”

08/05/2019

У среду 8. маја у клубу „Трибина млaдих” Културног центра Новог Сада, одржана је промоција књиге „Споменар вечним српским пријатељима” (у издању Карић фондације) аутора Драгана Милошевића. На промоцији је, поред аутора, говорио и Томислав Кресовић, новинар, публициста и политички коментатор из Београда. Модератор је била Дивна Додић.

На почетку промоције рецензент Кресовић је оценио да је у овом „брзом“ времену и култура у градовима сведена на мали избор по линији мањег отпора, па је најједноставнији поподневни избор – спавати или гледати телевизију.

– Али, захваљујући Културном центру и директору Бојану Панаотовићу, ми смо почаствовани што се данас налазимо у вашој институцији која стално има неке програме из културе што је веома позитивна ствар – рекао је Кресовић.

 Он се, потом, осврнуо на Милошевићеву књигу „Споменар вечним српским пријатељима,” део трилогије посвећене нашем проблему заборава (после књига „Народни будилник“ и „Хероине Србије – вековник“) рекавши да она говори о 80-ак странаца који су својим делом утицали на историју наше земље и нашег народа и дали допринос да се о српском народу чује у њиховим матичним земљама.

Они који су несебично помагали Србији и Србима у овој књизи поређани су азбучним редом и делом су представљени кроз биографске податке. За сваког од њих понаособ аутор је изнео низ аргумената који потврђују да су својим делима европских и светских вредности оставили неизбрисив траг у историји наше нације и државе.

– У том избору, Милошевић је био праведан. Рецимо под „А“, кренуо је са великим албанским вођом Есад пашом из Првог светског рата који је био значајан за српску историју, јер је помагао српску војску током повлачења преко Албаније и тако спасао многе животе – рекао је Кресовић.

Међу тим људима су и амерички председник Вудро Вилсон, мађарски премијер Пал Телеки, Ђорђе Вајферт, Геца Кон, Арчибалд Рајс, Јанко Шафарик, Томаш Масарик, Максим Суворов, Џон Фротингам, Маринос Рицудис, Петер Хандке, Никита Михалков, цар Николај Романов, др Рајко Долочек, Вацлав Дворжак, Арно Гујон…

– Имали смо и проналазили пријатеље чак и у оним државама с којима смо ратовали. Ми смо пружали руку, после ратних страхота, тим странцима који су пружали невероватне резултате и учествовали у нашим победничким ратовима. У овој књизи тих 80 личности су представници 26 нација из 23 државе, са четири континента. Међу њима четвртина су Руси – рекао је аутор „Споменара.“

Милошевић је на крају нагласио да ти „странци“, који су својим делима ушли у нашу националну историју, али су заборављени и потиснути, треба да буду део нашег колективног памћења, јер су својим делима заслужили нашу вечну захвалност.

 

 

 

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања